În această noapte dăm ceasul înainte. România trece la ora de vară

 -  -  1155


 

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora oficială de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Astfel, duminică, 25 martie va fi cea mai scurtă zi din an.

Trecerea la ora de vară se face întotdeauna în ultima duminică din luna martie, iar la cea de iarnă, în ultima duminică din octombrie.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. În 1979, România a semnat și Convenția fusurilor orare, iar de atunci ora de vară a fost instituită permanent în țara noastră. Până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie. Începând cu anul 1998, potrivit unei ordonanțe de Guvern, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.

Schimbarea de oră nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. Convenţia fusurilor orare arată faptul că, pentru fiecare punct de pe Pământ, ceasornicele arată acelaşi minut şi aceeaşi secundă, dar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită “timpul legal român”.

0 notes
280 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *