În Bistrița-Năsăud există aparatul necesar realizării testelor pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus. ”Mai avem nevoie de doar câteva elemente ajutătoare!”

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a anunțat că în județ există deja un aparat de tip Real Time PCR, care ar putea fi utilizat pentru a analiza probele prelevate de la persoanele asupra cărora există suspiciune de infecție cu noul coronavirus. Însă, înainte de a putea fi pus în funcțiune, autoritățile mai trebuie să rezolve câteva probleme. 

”S-ar putea să avem și eu cred că o să avem o soluție de a face aceste analize în județul Bistrița-Năsăud. (…) După ce am reușit să iau legătura cu cei doi directori de la Direcția de Sănătate Publică și de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, respectiv doamna Andrițoiu și domnul Bița, aparatul îl avem. Este astăzi la DSVSA Bistrița-Năsăud. Mai avem nevoie de câteva elemente ajutătoare. Așteptăm protocolul dintre Ministerul Sănătății și ANSVSA. Să vedem exact cum o să reușim să folosim aparatul respectiv. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu cei doi directori, au reieșit două modalități: ori contract de comodat și se duce direct la Direcția de Sănătate Publică, ori rămâne la Direcția Sanitar-Veterinară și trimitem specialiștii acolo. Ce nu avem astăzi? Nu avem kiturile, dar nu cred că ar fi o problemă să le achiziționăm, și nu avem personalul calificat, adică medicii de laborator care să facă analizele”, a explicat Stelian Dolha, care a completat că toate kiturile necesare ar urma să fie achiziționate de Direcția de Sănătate Publică.

Prefectul a mai adăugat că, tot în urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că doi medici de laborator de la Direcția de Sănătate Publică și unul de la Direcția Sanitar-Veterinară ar putea fi trimiși la instruire pentru ca apoi să lucreze pe acest aparat. ”Cu alte cuvinte, s-ar putea forma o echipă de trei, cel puțin trei medici de laborator, care să facă analizele respective”, a mai precizat Dolha, care a mai spus că ”această instruire ar putea dura chiar și o singură zi”. 

”Acestea sunt informațiile pe care le-am primit. Astăzi, la ora 14:00, cel târziu 15:00, împreună cu directorii de la DSP și DSVSA, voi fi la discuții cu aparatul de specialitate să vedem ce ne mai trebuie ca să punem în funcțiune aparatul respectiv. Așteptăm și protocolul dintre cele două ministere, pe care cred că o să îl avem până la ora 15:00”, a mai declarat Dolha.

”Trebuie să facem niște pași pentru a avea aceste rezultate mai rapid. Sunt doar 10 aparate în toată țara la Direcțiile Sanitar-Veterinare și unul e la noi. Trebuie să ne mișcăm repede pentru că cei de la Mureș, care au și personal instruit, îl cer”, a mai spus Dolha.

Prefectul a explicat că, în prezent, există timpi mari de așteptare până când sosesc rezultatele probelor, asta pentru că la laboratorul de analize medicale din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca există un singur de aparat care deservește toată Regiunea Nord-Vest. Acesta poate procesa cel mult 70 de probe într-o singură zi, însă, potrivit prefectului, ar fi nevoie să se poată realiza cel puțin 500 de astfel de analize.

Autoritățile din Bistrița-Năsăud așteaptă rezultatele a circa 100 de probe prelevate de la persoane aflate în carantină