În Bistrița-Năsăud nu a fost înregistrat niciun caz de trichineloză la porcii domestici. Inspectorii sanitar-veterinari recomandă efectuarea examenului trichineloscopic

 -  -  1205


În vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud recomandă proprietarilor de porci să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la animalele sacrificate în gospodării.

Până în prezent, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, nu a fost înregistrat niciun caz de trichineloză la porcii din gospodăriile populației, a anunțat directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, Anton Varga, într-o ședință a Colegiului Prefectural.

”Din fericire, până în momentul de faţă, pe teritoriul judeţului nu am înregistrat niciun caz de trichineloză la porcul domestic. A fost un singur caz la mistreţ, identificat în septembrie”, la un mistreț vânat”, a declarat Anton Varga.

Directorul adjunct al DSVSA Bistrița-Năsăud a mai menţionat că, în această perioadă, un accent deosebit a fost pus pe partea de informare a consumatorilor cu privire la necesitatea realizării examenului trichineloscopic și la faptul că acesta poate preveni o serie de neplăceri în ceea ce privește sănătatea omului. Astfel, la nivelul județului există mai multe puncte în care se poate realiza examenul. Anton Varga a mai adăugat că instituţia vine în sprijinul populaţiei printr-un program prelungit în perioada sărbătorilor şi în zilele de weekend.

“Asigurăm permanenţa în câteva puncte pentru desfășurarea examenului trichineloscopic. Permanenţa pe programul prelungit este 08.30-16.30 pe raza municipiului, în Piaţa Decebal, în hala comercială, pe colțul dinspre zona pieței. Acolo, de luni până sâmbătă, sunt prezenţi colegii pentru a efectua examenul trichineloscopic, iar duminica de la 10:00 la 14:00, pe toată perioada, începând sin 28 noiembrie până 7 ianuarie inclusiv. Apoi avem un număr de telefon mobil cuprins în program 0730 014 054 – la care consumatorii pot să sesizeze aspecte cu privire la încălcarea normelor privind siguranţa alimentelor”, a declarat Anton Varga.

Până în momentul de față, numai la nivelul municipiului Bistrița au fost efectuate circa 950 de examene trichineloscopice.

0 notes
330 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *