În Bistrița-Năsăud sunt circa 68.000 de salariați. Care este câștigul salarial mediu în județ

La sfârşitul lunii august, numărul salariaţilor înregistraţi în judeţul Bistrița-Năsăud era de peste 68.000, potrivit datelor transmise de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS). Salariul mediu brut al unui bistrițean a fost, în august, de 4.229 lei.

Peste 90 la sută dintre salariații din Bistrița-Năsăud provin din sectoarele Servicii și Industrie și construcții. 

Salariul mediu brut al unui bistrițean a fost, în august, de 4.229 lei, cu aproximativ două procente mai mic comparativ cu luna precedentă și cu peste 6 procente mai mare față de aceeași lună a anului trecut.

La sfârşitul lunii august 2020, efectivul salariaţilor din judeţ era de 68.683 persoane, cu 138 persoane mai multe față de luna anterioară şi cu 2.104 persoane sub nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional la sfârşitul lunii era de 1,3%. Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna august 2020 de 4229 lei, cu 1,8% mai mic comparativ cu luna precedentă și cu 6,2% mai mare față de luna corespunzătoare a anului trecut. Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 2634 lei cu 2,0% mai mic faţă de luna anterioară şi cu 7,0% peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent. Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 20,8%, respectiv 19,6% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional”, se arată într-un comunicat de presă al DJS Bistrița-Năsăud.

În ceea ce privește rata şomajului înregistrată la nivel județean, aceasta este mai mare față de cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.

”Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii august 2020 era de 3.998 persoane, în creștere cu 170 persoane faţă de luna anterioară şi cu 742 mai multe faţă de acelaşi moment al anului 2019. Din numărul total al şomerilor 56,8% erau femei. Rata şomajului a fost de 3,1%, cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul lunii corespunzătoare din
anul precedent, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul lunii anterioare și cu 0,2 puncte procentuale sub rata șomajului la nivel naţional
”, se mai arată în același comunicat. 

DJS Bistrița-Năsăud mai precizează că, în contextul situației cauzate de pandemia COVID-19, datele statistice pot prezenta un grad de acurateţe, completitudine şi comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăţilor apărute în urma aplicării măsurilor economico-sociale determinate de instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României. 

”Aceste dificultăţi au fost determinate, în principal, de accesul dificil la documentele financiar-contabile, cauzat de închiderea de cele mai multe ori subită a anumitor unităţi economico-sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale la instituţiile cu atribuţii în domeniu, de suspendarea temporară a activităţii unui număr semnificativ de unităţi economico-sociale sau chiar de încetarea activităţii unora dintre acestea”, mai completează DJS Bistrița-Năsăud.