În Bistrița-Năsăud sunt peste 70.000 de salariați. Care este salariul mediu

 -  -  1026


Numărul salariaţilor înregistraţi la sfârşitul lunii martie în judeţul Bistrița-Năsăud, de peste 70.000, este cu aproximativ 300 mai mic faţă de cel din februarie, a informat, marți, Direcţia Judeţeană de Statistică.

Peste 90 la sută dintre salariații din Bistrița-Năsăud provin din sectoarele Servicii și Industrie și construcții.

Salariul mediu brut al unui bistrițean a fost, în martie, de 4.180 lei, cu un procent mai mare comparativ cu luna precedentă.

La sfârşitul lunii martie 2020, efectivul salariaţilor din judeţ era de 70.791 persoane, cu 271 persoane mai puține față de luna anterioară şi cu 12 persoane peste nivelul lunii corespunzătoare a anului anterior. Ponderea salariaţilor judeţului în efectivul de salariaţi la nivel naţional la sfârşitul lunii era de 1,3%. În luna martie 2020, câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost de 4.180 lei, cu 1,0% mai mare comparativ cu luna precedentă și cu 0,8% mai mic față de luna corespunzătoare a anului trecut. Câştigul salarial mediu net înregistrat la nivelul judeţului a fost de 2.610 lei cu 1,8% mai mare faţă de luna anterioară şi cu 0,9% peste nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent. Câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 22,4%, respectiv 20,8% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel național”, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Judeţene de Statistică Bistrița-Năsăud.

În ceea ce privește rata şomajului înregistrată la nivel județean, aceasta este mai scăzută decât media pe ţară.

Numărul şomerilor aflaţi în evidenţele AJOFM Bistriţa-Năsăud la sfârşitul lunii martie 2020 era de 3.216 persoane, în scădere cu 301 persoane faţă de luna anterioară şi cu 639 mai puține faţă de acelaşi moment al anului 2019. Din numărul total al şomerilor 49,5% erau femei. Rata şomajului a fost de 2,5%, cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul lunii corespunzătoare din anul precedent; cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul lunii anterioare și cu 0,4 puncte procentuale sub rata șomajului la nivel naţional”, se mai arată în același comunicat.

DJS Bistrița-Năsăud mai precizează că, în contextul situației cauzate de pandemia COVID-19, datele statistice pot prezenta un grad de acurateţe, completitudine şi comparabilitate mai redus, ca rezultat al dificultăţilor apărute în urma aplicării măsurilor economico-sociale determinate de instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României.

”Aceste dificultăţi au fost determinate, în principal, de accesul dificil la documentele financiar-contabile, cauzat de închiderea de cele mai multe ori subită a anumitor unităţi economico-sociale, de nefinalizarea la timp a acestor documente, de relaxarea termenelor legale de depunere a documentelor fiscale la instituţiile cu atribuţii în domeniu, de suspendarea temporară a activităţii unui număr semnificativ de unităţi economico-sociale sau chiar de încetarea activităţii unora dintre acestea”, mai completează DJS Bistrița-Năsăud.

0 notes
151 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *