În ce intervale orare vor putea ieși la cumpărături locuitorii din Bistrița și cartierele aparținătoare. Acces limitat în interiorul magazinelor

 -  -  1601


În cele 14 zile în care municipiul Bistrița se va afla în carantină, libera circulație a cetățenilor va fi restricționată în funcție de categoria de vârstă din care fac parte. Astfel, bistrițenii vor putea ieși la cumpărături în anumite intervale orare.

”Am ținut să cuprindem în hotărârea de carantinare a municipiului Bistrița și felul în care putem să ne facem cumpărăturile în timpul zilei. Adică, asemănător cu perioada stării de urgență, am vrut să venim și acum cu o perioadă pentru persoanele peste 65 de ani. Acestea vor avea la dispoziție intervalul orar 10:00-14:00 pentru a își face cumpărăturile. Persoanele sub 65 de ani au la dispoziție intervalele 06:00-10:00 și 14:00-20:00. Am încercat să nu suprapunem cele două categorii. Mă gândesc că lucrurile acum ar trebui să fie mai simple pentru că am trecut deja printr-o perioadă similară, cea din starea de urgență. Tinând cont de măsurile mai dure pe care trebuie să le luăm, carantina seamănă izbitor de mult cu starea de urgență. Așadar, ca să nu se suprapună vârstnicii cu tinerii, am stabilit că între 10:00 și 14:00, vârstnicii vor putea să își facă cumpărăturile din magazinele din proximitatea lor. Asta credem că e ora cea mai potrivită”, a declarat prefectul Stelian Dolha într-o emisiune de la Bistrița Express TV.

Potrivit prefectului, aceste măsuri vor fi comunicate și agenților economici.

La rândul lor, operatorii economici vor fi nevoiți să limiteze numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanțare fizică.

Operatorii economici au obligația de a afișa la loc vizibil, la intrarea în unitate, a programului de funcționare precum și a restricțiilor stabilite, inclusiv numărul maxim de persoane care pot avea acces simultan în interior.

De asemenea, prefectul a adăugat că în cazul centrelor comerciale se va limita accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană cu respectarea normelor de distanțare, respectiv protecție sanitară.

”O măsură care sună dur pentru foarte mulți comercianți, dar care înseamnă o aerisire a magazinului. În supermarketuri nu se poate altfel”, a spus Stelian Dolha.

Totodată, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a propus ca, începând cu data intrării în vigoare a ordinului privind carantinarea, centrele comerciale tip Mall să își suspende temporar activitatea în zilele de sâmbătă și duminică, precum și sărbătorile legale prevăzute prin legi sau alte acte normative. Excepție fac operatorii economici care comercializează produse alimentare, farmaciile, curățătoriile, magazinele care comercializează hrană pentru animalele de companie precum și cele care comercializează produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem livrare la domiciliu (operatorii economici din zona de fast food).

În ceea ce privește situația celor două galerii comerciale din Bistrița – Bistrița Retail Park și B1 Shopping Bistrița, prefectul a declarat că ”la Registrul Comerțului trebuie să scrie la ce sunt încadrate, la mall-uri sau la centre comerciale”.

0 notes
726 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *