În ce stadiu se află negocierile pentru terenul pieței en-gros? Cât cere compania Teraplast pentru o suprafață de 1,6 hectare?

Încă de anul trecut, Primăria Bistrița anunța că intenționează să cumpere o suprafață de teren în zona de centură a orașului, unde ar urma să amenajeze o piață en-gros. Între timp, municipalitatea a identificat terenul pe care ar vrea să îi achiziționeze și care aparține Grupului Teraplast. În ultimele luni au fost purtate discuții cu reprezentanții companiei în vederea stabilirii condițiilor și a prețului de vânzare al terenului.

Viceprimarul Bistriței, Gelu Muthi, a adus, într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV, câteva lămuriri cu privire la stadiul negocierilor dintre Primăria Bistrița și Teraplast pentru achiziționarea terenului, dar și despre prețul cerut pentru o suprafață de 1,6 hectare.

”Suntem în tratative foarte avansate de a achiziționa aproape 1,6 hectare cu acces direct la drumul de centură. Este vorba despre suprafața de teren pe care a fost amplasată fabrica de teracotă. Acolo, cei de la Teraplast au golit terenul, au eliberat de construcții și ne vor preda terenul liber. Eu cred că îl vom cumpăra” a spus Gelu Muthi.

Primăria Bistrița vrea să plătească în trei tranșe

În ceea ce privește stadiul negocierilor pentru a achiziționa acest teren, viceprimarul Bistriței, Gelu Muthi, a precizat că ”am avut o întâlnire cu conducerea Teraplast în care am discutat prețul și suprafața exactă. A fost o problemă în ceea ce privește proprietatea, adică nu erau foarte clare lucrurile, dar aceasta s-a rezolvat și în acest moment mingea e în terenul lor, în sensul că vor trebui să vedem dacă acceptă trei tranșe de plată. Aici este problema. Noi am preferat să dăm 50 la sută în acest an, în cel mai scurt timp și ulterior, de două ori, câte 25 la sută. Bugetul nostru anul acesta nu ne permite să plătim tot terenul, dar 50 la sută deja sunt în buget prevăzuți” a mai completat viceprimarul.

3 milioane de lei pentru 1,6 hectare

Prețul cerut de Teraplast se ridică la circa 3 milioane de lei, sumă la care se adaugă TVA. ”E un preț corect din punctul meu de vedere, e un preț bun mai ales că se realizează ușor accesul cu TIR-ul. Putem realiza acolo ce dorim noi, chiar ce dorim” a mai adăugat Gelu Muthi.

În noua piață en-gros, ar urma să fie mutați comercianții de pe strada Tărpiului și de pe strada Calea Moldovei și, ocazional, chiar și cei din Piața Decebal. ”Inițial se punea problema doar de relocare a pieței en-gros, dar de-a lungul timpului a apărut problema pieței de pe Calea Moldovei, pentru care dorim să găsim soluții pentru comercianții de acolo. Dorim să găsim o alternativă pentru ei, pentru că acest tip de comerț nu se mai încadrează în zona respectivă. Totodată, problema Pieței Decebal se pune odată cu rezolvarea pieței en-gros, în sensul că în momentul în care aceasta va fi construită și acolo vor fi toate elementele desfășurării unui comerț civilizat și atractiv, cred că relocarea pe timpul când vor avea loc lucrările la Piața Decebal va fi acolo” a mai spus Muthi.

În ceea ce privește Piața Decebal, nu există un proiect amplu de modernizare care să aibă surse de finanțare, însă, viceprimarul spune că se vor executa lucrări de întreținere, care se fac anual.

În Piața Calea Moldovei există la ora actuală circa 100 de comercianți. Chiria pentru un singur metru pătrat închiriat variază între 21 de lei și 45 de lei, iar suprafața totală închiriată este de 1.620 metri pătrați.

2 comments

  1. Dar cu terenul care zace langa Roseyars pe centura cu un morman de pamant de ce nu sr putea fi folosit? Doar este al primariri primit aproape cadou de catre Roseyars, dar nu a facut nimic cu el Mai bine dam milioane.

  2. Balan Marius -ecologist PV

    Daca tantalaii din administratie cu consilieri cu tot ,renunta la PASARELA suspendata de pe INDEP. iata ca se poate cumpara. Da poti cu estia sa propui ceva ? Sa te puna MENCHI ca la doi pasi e MILITIA LOCALA.