În ce zone din Bistrița ar putea fi amenajate centre de vaccinare de tip drive-through

Autoritățile din județul Bistrița-Năsăud intenționează să amenajeze trei centre de vaccinare de tip drive-through în municipiul Bistrița, a anunțat prefectul Stelian Dolha. Acesta a precizat că Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a transmis deja solicitare pentru aprobarea noilor fluxuri.

Sunt deja unele județe unde s-a implementat acea vaccinare în mașină – drive through. Sper să începem și la noi. Vineri (n.r. – 30 aprilie), doamna doctor Andrițoiu cred că a și cerut fluxuri noi pentru drive through, trei astfel de centre. Cred că imediat după sărbători putem deja să le și avem”, a declarat prefectul în emisiunea ”Politici de fier” de la AS-TV.

Sursa citată a prezentat și cele trei locații în care ar putea fi amenajate noile fluxuri de vaccinare.

”Unul dintre fluxuri ar urma să funcționeze în partea de sus a orașului – zona Retail Park 1 – KFC – Kaufland, altul va fi amenajat în partea de jos a orașului – probabil în zona Kaufland – și cel de-al treilea în zona Parcului Municipal – în fața Sălii Polivalente. Cam acestea ar fi cele trei fluxuri pe care am dori să le facem pe varianta drive-through”, a mai completat prefectul.

La nivel național, primul centru de tip drive-through a fost deschis în data de 24 aprilie la Deva, județul Hunedoara. În data de 26 aprilie, a fost deschis al doilea centru de tip drive-through din România, în Cluj-Napoca. La 28 aprilie a fost deschis cel de-al treilea centru în Arad, iar în 29 aprilie a devenit funcțional un astfel de centru și în București.

În centrele de vaccinare drive-through, persoanele care doresc să se imunizeze se pot prezenta doar cu actul de identitate și chestionarul de triaj care poate fi completat anterior prezentării la vaccinare. Vaccinarea se realizează fără programare în Platforma RoVaccinare, iar datele persoanelor vaccinate vor fi introduse, ulterior, în Registrul Electronic Național de Vaccinare.

În aceste centre, agenții de îndrumare a traficului asigură fluidizarea accesului către zona de triaj, vaccinare și supraveghere post vaccinare.

 La punctul de triaj medical se aplică procedurile și instrucțiunile în vigoare referitoare la triajul persoanelor; medicul verifică chestionarul sau asistă completarea acestuia, după caz, și validează criteriile medicale pentru vaccinare. Vaccinarea se efectuează persoanelor aflate în mijlocul de transport, fără a fi necesară părăsirea autovehiculul sau a spațiului special amenajat după caz. După vaccinare, agenții de îndrumare indică traseul către zona de supraveghere post vaccinare. Zona de supraveghere post-vaccinare este asigurată de personal medical (medic și asistenți) sau personal auxiliar instruit pentru identificarea persoanelor care au nevoie de asistență medicală pe perioada de supraveghere.

În perioada de supraveghere, se emite adeverința de vaccinare iar medicul înscrie pe aceasta data la care se va efectua cea de a doua doză.

În funcție de tipul vaccinului distribuit, pentru completarea schemei de vaccinare, se asigură accesul persoanelor pentru efectuarea rapelului, conform intervalului dintre cele două doze, respectând capacitatea de vaccinare a centrului.

După începerea administrării dozei de rapel la persoanele vaccinate inițial, se mai pot primi suplimentar persoane pentru vaccinarea cu doza I, în limita capacității de vaccinare a centrului.

Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) precizează că, pentru susținerea campaniei de vaccinare și atingerea indicelui necesar imunizării colective optime, în perioada următoare se vor deschide gradual alte asemenea centre de vaccinare destinate populației generale, la nivel național.