În luna aprilie va demara vaccinarea împotriva COVID-19 şi prin intermediul medicilor de familie

 -  -  1072


Preşedintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheor ghiţă, a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că în cursul lunii aprilie va începe vaccinare prin intermediul reţelei primare de medicină de familie.

“Vom demara şi activitatea de vaccinare prin intermediul colegilor din reţeaua primară de medicină de familie. Mâine urmează să primim centralizarea de la nivelul fiecărui judeţ, însă din datele pe care noi le avem preliminare, ne aşteptăm la o rată de participare din partea colegilor din medicina de familie în jur de 50-55 la sută. Este posibil să fie chiar mai mult, dar acestea sunt datele parţiale. Aşa încât un alt element care va duce la creşterea accesului persoanelor la campania şi la centrele de vaccinare va fi operaţionalizarea anumitor centre de vaccinare, cu sprijinul marilor operatori economici, care şi-au arătat disponibilitatea de a organiza propriile centre de vaccinare chiar în incinta unităţilor, prin reţeaua cabinetelor de medicina muncii şi a cabinetelor medicale cu care se află în relaţie contractuală”, a explicat președintele CNCAV.

Sursa citată a adăugat că un medic de familie ar putea ajunge să vaccineze 100 de persoane pe săptămână, adăugând că se aşteaptă ca 5.000 de medici să participe la procesul de vaccinare împotriva COVID-19.

Totodată, autoritățile naționale au anunțat și alte măsuri pentru acclerarea campaniei de vaccinare:

  • 6 aprilie: deschiderea a 12 noi cabinete/fluxuri pentru administrarea vaccinului produs de compania Moderna;
  • 13 aprilie: deschiderea a 144 de noi cabinete/fluxuri pentru administrarea vaccinului produs de compania Pfizer;
  • creșterea capacității de vaccinare în centre, de la 60 persoane/flux, la 90 de persoane/flux.

În ceea ce privește perspectivele pentru perioada următoare/Etapa a III-a, autoritățile au anunțat și deschiderea unor centre de vaccinare la nivelul operatorilor economici care și-au exprimat această intenție. Totodată, complementar cu vaccinarea prin intermediul medicilor de familie vor fi operaționalizate centrele mobile de vaccinare.

0 notes
197 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *