În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de iarnă

 -  -  990


În noaptea de sâmbătă spre duminică, România va trece la ora de iarnă. Astfel, ora 4:00 devine ora 3:00, iar ziua de duminică va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. 

În România, până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie. Începând cu anul 1998, potrivit unei ordonanțe de Guvern, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.

64 de trenuri de călători (de stat și private) vor circula, în noaptea de sâmbătă spre duminica, după ora de iarnă

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA anunţă publică călător că activitatea de transport feroviar va trece, început de duminică, 31 octombrie 2021, la ora oficială a Europei Orientale, ora 4.00 devenind ora 3.00.

În noaptea de 30/31 octombrie 2021 trenurile de călători și marfă vor fi îndrumate din stațiile de formare, conform orei oficiale de vară până la ora 4.00, care devine ora 3.00.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în stațiile din parcurs – de regulă prima stație cu oprire utilizată de călători, evitându-se opriri în stațiile intermediare -, și vor pleca după noua oră a Europei Orientale. 

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4.00 (care devine ora 3.00) și care au de parcurs o distanță scurtă până la stația finală, vor circula până la destinație. Trenurile de marfă aflate în circulație după ora 4.00 (care devine ora 3.00) vor continua mersul până la stația finală.

Întrucât și în țările vecine, la ora oficială a trecut în Europa, 31 octombrie 2021, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria trenurile vor circula după orariile din mersul de tren în vigoare.

Astfel, pe raza a șapte sucursale regionale de cale ferată, 64 de trenuri de călători (51 – CFR Călători și 13 – operatori privați) vor fi afectate de schimbarea orei, după cum urmează:

  •  34 trenuri – aşteaptă la îndrumare;
  •  29 trenuri – aşteaptă în parcurs;
  •  1 tren – circulă până la staţia finală după ora de vară.

La nivel naţional, cele 64 trenuri care aparţin tuturor operatorilor de transport feroviar de călători, vor staţiona 3660 de minute pentru trecerea la ora oficială de iarnă.

Ora Europei Orientale este valabilă până în ziua de 27 martie 2022, ora 3.00

0 notes
115 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *