Încă un pas în procesul de digitalizare a serviciilor publice

 -  - 


Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică şi instituţiile şi autorităţile publice sunt obligate să accepte şi plata cu cardul prin sistem POS sau online de la distanță a impozitelor, taxelor, contribuţiilor, amenzilor și altor plăți, a anunțat deputatul PNL Diana Morar.

Potrivit parlamentarului liberal, în lege se precizează că ”operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile şi autorităţile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, care încasează impozite, taxe, contribuţii, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi, tarife, alte obligaţii de plată şi sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS, cât şi prin aplicaţii care facilitează acceptarea plăţilor electronice”.

De asemenea, actul normativ cuprinde și obligația de încasare a sumelor printr-un sistem electronic de plată la distanţă/online, termenul de implementare a sistemului electronic modern de plată la distanţă fiind de 6 luni.

Sunt exceptate de la această obligaţie entităţile care au punctele de încasare amplasate în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice. Aceste entităţi au obligaţia de a se conforma cerinţelor în termen de 12 luni de la data la care zona în care sunt amplasate este deservită de reţele de comunicaţii electronice.

Totodată, persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii, care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro în echivalent lei, au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.

Deputatul Diana Morar afirmă că acest proiect de lege reprezintă încă un pas în procesul de digitalizare a serviciilor publice.

0 notes
0 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.