Incendiile de vegetație uscată, un real pericol. Pompierii fac apel la cetățeni să respecte câteva reguli de bază

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de incendii de vegetaţie uscată. În condiţiile în care urmează o perioadă în care sunt prognozate zile caniculare, cu temperaturi ridicate, pompierii bistrițeni fac apel la cetățeni să respecte câteva reguli esențiale pentru prevenirea incendiilor.

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, în ultimele două săptămâni, pompierii militari și cei voluntari de la nivelul comunităţilor locale au intervenit, aproape zilnic, la incendii de vegetaţie uscată. Din fericire, toate au fost lichidate rapid, înainte ca acestea să se extindă la case de locuit, benzinării sau fonduri forestiere.

În ultima perioadă au fost înregistrate situaţii de urgenţă generate de incendii vegetaţie pe raza localităţilor Şieuţ, Şieu Măgheruş, Feldru, Mălin, Vermeş, Sărata, Bistriţa – Bârgăului şi municipiul Bistriţa.

Pentru gestionarea fenomenului de incendiere a terenurilor arabile şi a pajiştilor permanente, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, ai Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bistriţa – Năsăud (GNM) cooperează în baza unui protocol elaborat la nivel naţional, pentru limitarea / stoparea incendiilor de pe terenurile arabile, ce pot avea consecinţe grave: rănirea sau decesul unor persoane, pagube materiale, propagarea la fondul forestier, afectarea mediului înconjurător etc. Colaborarea dintre ISU – APIA – GNM are în vedere prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă în urma incendierii terenurilor arabile sau a pajiştilor permanente, precum şi adoptarea unor măsuri de sancţionare a persoanelor fizice sau juridice care produc astfel de incendii. Menţionăm faptul că după fiecare incendiu de vegetaţie uscată de pe terenurile arabile, ISU înaintează APIA coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă;

De asemenea, GNM – Comisariatul Judeţean Bistriţa – Năsăud va avea în vedere ca miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă să nu fie incendiate fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

Totodată, colaborarea dintre ISU – Direcţia Silvică va avea ca scop prevenirea propagării incendiilor de pe terenurile agricole la fondul forestier.

ISU Bistrița-Năsăud avertizează că folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole, fără respectarea prevederilor legale şi adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu, este o acţiune periculoasă, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul înconjurător.

Incendiile se pot extinde într-un timp foarte scurt, pot afecta culturile agricole, locuinţele, fondul forestier sau, în cele mai grave situaţii, pot provoca şi victime.

Pompierii recomandă fumătorilor să nu arunce resturile de la ţigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetaţia uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăţi sau, în cele mai grave situaţii, pot provoca şi victime.

Potrivit standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.

Astfel, trebuie respectate următoarele prevederi legale:

  • Ordonanţa de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare: este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
  • Hotărârea Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor: arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat două sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetaţiei uscate fără respectarea prevederilor legale şi 16 sancţiuni contravenţionale – avertismente.

Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

Evenimentele înregistrate la nivel judeţean rămân în atenţia Centrului Operaţional Judeţean Bistriţa – Năsăud, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieţi.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă.