Incendiile de vegetație uscată, un real pericol. Pompierii fac apel la cetățeni să respecte câteva reguli de bază

În ultima perioadă, la nivelul județului Bistrița-Năsăud s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de incendii de vegetație. Din acest motiv, pompierii bistrițeni fac apel la cetățeni să respecte câteva reguli esențiale pentru prevenirea incendiilor.

Pe parcursul zilei de duminică, pompierii militari și voluntari au intervenit la incendii de vegetație uscată izbucnite pe raza localităților Lunca Ilvei, Năsăud, Nușeni, Spermezeu și Sâniacob.

Potrivit Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud, intervențiile au fost dificile, atât din cauza faptului că accesul autospecialelor în zonele în care au izbucnit incendiile era greu sau chiar imposibil, cât și pentru că era vânt.

În aceste condiții, pompieri fac un apel la cetățeni și le cer să dea dovadă de responsabilitate. ”Facem, din nou, un apel la responsabilitatea cetățenilor cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor în momentul în care igienizează deșeurile vegetale în curți și grădini. De asemenea, reamintim interdicția de a curăța prin ardere terenurile agricole fără avizele de specialitate de la Agenția de Protecția Mediului”, au transmis reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud.

Pompierii mai avertizează că utilizarea focului deschis pentru curăţarea terenurilor, în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie, constituie factori determinanţi de întreţinere şi favorizare a propagării incendiilor, care de multe ori ajung să afecteze locuințe sau păduri.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii recomandă respectarea următoarele măsuri de prevenire:

  • arderile de vegetație uscată să nu fie efectuate pe timp de vânt, în perioadă de caniculă şi secetă sau la lăsarea întunericului;
  • să supravegheze în permanenţă focul până la stingerea completă a acestuia;
  • să asigurare în apropiere un recipient cu apă, unelte (lopeţi, măturoaie etc.) pentru cazul în care focul scapă de sub control;
  • arderea resturilor să se facă la o distanţă de minimum 10 m faţă de materialele combustibile (construcţii, depozite de lemn, furaje, garduri de lemn etc.) şi la 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie, gaze şi lichide combustibile;
  • arderea miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc deschis, care se obține gratuit de la primărie, iar nerespectarea prevederilor legale se sancționeză conform Legii.