Încep lucrările de reabilitare, modernizare și extindere la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă!

Secția de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița va fi reabilitată, modernizată și dotată, după ce Guvernul României prin Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea proiectului. Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat astăzi, la sediul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Valoarea totală a investiției este de aproximativ 14 milioane de lei, din care cofinanțarea Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va fi de 10%.

Proiectul de extindere a secției de Anestezie și Terapie Intensivă pe locul fostului bloc operator se va realiza în baza unui concept nou și unic în România, acela de a transforma unitatea medicală într-un loc mai cald și primitor, care să ajute din punct de vedere psihic pacientul. Managerul Gabriel Lazany spune că acest concept nou – ”Mai multă casă, mai puțin spital” – este folosit în prezent în centrele medicale din Statele Unite ale Americii. În urma modernizării, suprafața secției va creste de la 284 de mp la 710 mp. De asemenea, cele 20 de paturi vor fi dotate cu tehnică medicală menită să mențină funcțiile vitale ale pacienților care ajung în cadrul acestei secții.

Ceea ce noi vom realiza este o secţie de Terapie Intensivă pe ultimul standard de calitate. Nu cred că în ţară mai este vreo secţie ATI care să fie construită la aceste standarde. Materialele utilizate sunt materiale cu efect permanent bactericid, ele au un efect de autodezinfectare, efectiv distrug bacteriile. Este un material special care este standardizat în ţările scandinave. În România, deocamdată suntem primul spital care utilizăm acest material. L-am utilizat pentru prima dată la reabilitarea secţiei de Hemodializă, ulterior la cele două saloane de Terapie Intensivă din Cardiologie şi acum este toată Unitatea de Primiri Urgenţe pentru copii, inclusiv grupurile sanitare şi sălile de aşteptare pentru a nu mai fi un risc de infectare a copiilor„, a precizat managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

Astfel, potrivit conducerii Spitalului Județean de Urgență Bistrița, o altă premieră este faptul că toate suprafețele cu care vor intra în contact pacienții și aparținătorii vor fi făcute din materiale bactericide, care se autodezinfectează! Comparativ cu materialele clasice, numărul de bacterii și microorganisme de pe suprafețe va fi de 100.000 de ori mai mic.

Managerul unității medicale a mai spus că durata de execuţie este de 24 de luni, însă lucrările ar putea fi încheiate la sfârşitul anului 2019. Lucrările vor fi executate de compania SC Depisto Star SRL din Gheorgheni.