FOTO: ONG Meteo.BN

Începând de sâmbătă, aspectul vremii se va degrada. Ce urmează

Începând de sâmbătă, aspectul vremii se va degrada, progresiv, pe toată suprafața județului Bistrița-Năsăud, avertizează Meteo.BN.

”Responsabilă de această degradare a vremii este o arie de presiune scăzută formată în nordul bazinului mediteranean, care va genera precipitații temporar însemnate cantitativ şi care se va înscrie pe o traiectorie transbalcanică, afectând, astfel, mare parte a teritoriului țării noastre. La început, sâmbătă până spre seară, ne vom afla în sectorul cald al acestei depresiuni, astfel t° vor fi în creştere.

Treptat, ploile se vor extinde, iar maximele vor atinge valori cuprinse între 11 şi 15°C. Începând cu orele serii, însă, odată ce aria de presiune scăzută se va deplasa către nord-est, circulația se va schimba şi vom trece în sectorul rece al depresiunii amintite. Izoterma de 0°C va fi în coborâre abruptă, iar până duminică dimineață va aluneca spre 800 m. alt, astfel vremea se va răci accentuat. Ploile, care se vor intensifica pe timpul nopții de sâmbătă spre duminică, se vor transforma, treptat, în lapoviță şi ninsoare, la altitudini în general de peste 650 – 700 m. alt., nefiind exclus ca trecător, lapovițe/ninsori trecătoare să apară şi sub aceste limite altitudinale. În tot acest timp, vântul se va intensifica din sector vest-nord-vestic, cu rafale de 40 – 45 km/h în zonele joase și cu peste 70-80 km/h la munte.

La altitudini de peste 1.000 m, sâmbătă noaptea şi pe parcursul primei părţi a zilei de duminică, va ninge temporar abundent, valorile termice vor scădea sub 0°C şi se va depune strat de zăpadă, consistent în zonele înalte de peste 1500 m. alt. , de până la 45 – 50 cm”, precizează Meteo.BN.

Sursa citată avertizează că se impune o atenție deosebită, începând de sâmbătă noaptea, pe toate drumurile de altitudine de peste 700 – 750 m. alt, unde precipitațiile vor căpăta aspect hibernal.

Grijă mare în Pasul Tihuța, va ninge sâmbătă noaptea şi duminică dimineața, vântul va sufla tare, t° va scădea spre -1°C, astfel se va depune strat de zăpadă care poate atinge 10 – 15 cm. Nu plecați la drum, începând de sâmbătă seara, pe sectoarele de altitudine, fără a echipa mașina corespunzător”, mai atrage atenția Meteo.BN.

În aceste condiții, duminică, valorile de temperatură vor scădea tranşant la nivelul județului, urmând să se înregistreze maxime cuprinse între 1/2°C în zonele deluroase şi nu mai mult de 6/7°C la podiş. Tot duminică, până spre seară, aria precipitațiilor va fi în restrângere şi în diminuare. La munte, la peste 1000 m. maximele diurne nu vor mai depăşi 0°C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *