Inițiativa USR privind interzicerea păcănelelor la mai puțin de 300 de metri de școli și locuri de joacă, adoptată de Senat

Senatul a adoptat, luni, inițiativa USR prin care se interzice funcționarea sălilor de jocuri de noroc la mai puțin 300 de metri de școli, locuri de joacă, centre culturale și spitale. 

La dezbaterile din Senat, deputata USR Diana Stoica a prezentat o imagine dramatică a situației: 4 aparate tip ”păcănele” la mia de locuitori, 1 milion de români care pariază constant și peste 25% dintre elevii de 16 ani au participat la jocuri de noroc pe bani.

Este responsabilitatea noastră să facem curățenie și să ne asigurăm că protejăm viitorul acestei țări, copiii. Ne scriu prea multe mame care își plâng copiii – copii care și-au luat viața din cauza acestei dependențe de jocuri de noroc. OMS a încadrat această dependență de jocuri de noroc în rândul bolilor mintale. Deci ele sunt mai rău decât un viciu, sunt o boală psihică”, a declarat Diana Stoica.

 La rândul său, senatorul USR Sebastian Cernic a arătat că în timp ce în România nu există programe de prevenție și tratament a dependenței de jocuri de noroc și Guvernul României susține ”imperiul păcănelelor”, guvernele din alte state precum Belgia, Marea Britanie, Spania sau Australia au limitat drastic expunerea tinerilor la riscul dependenței de jocuri de noroc.

 ”Trebuie să spunem stop! Este o necesitate să curățăm de tentații și de minciuni drumul spre școală sau spre locul de joacă al copiilor noștri. Este responsabilitatea noastră să-i ferim pe cei mici de mirajul norocului la păcănele, pariuri și alte jocuri. Tinerii trebuie să vadă și să audă adevărul. Și adevărul este că pot deveni dependenți de jocuri de noroc”, a spus senatorul USR Sebastian Cernic.

 Senatul este prima cameră sesizată, inițiativa va intra acum în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

”Votul de astăzi împotriva jocurilor de noroc este un semnal de normalitate și o dovadă că proiectele bune ne pot uni pe toți. Au fost adoptate și amendamente ale colegilor de la alte partide, totul pentru ca legea să fie funcțională și completă. Presiunea publică a contat foarte mult și sperăm să continue pentru că urmează votul decisiv la Camera Deputaților”, a afirmat deputatul Filip Havârneanu.

Consilierul local Nicolae Pavelean consideră că această lege ”ne asigură că generațiile viitoare vor fi expuse mai puțin riscului de a dezvolta dependența de jocurile de noroc”  și îi îndeamnă pe bistrițeni să susțină acest demers.

”Dacă și tu îți dorești ca această inițiativă să devină lege și să facă diferența în viața copiilor noștri, hai să ne unim eforturile și să le cerem parlamentarilor noștri să voteze PENTRU! Sprijină inițiativa Fără Păcănele accesând https://farapacanele.ro/ și semnând pentru susținere”, a precizat Pavelean.