Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă vor fi dotate cu noi autospeciale de intervenţie la incendii; 8 ar putea ajunge în Bistrița-Năsăud

 -  -  1018


Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din țară vor fi dotate cu noi autospeciale de intervenţie la incendii, marţi fiind semnate două acorduri-cadru pentru achiziţionarea a peste 470 de autospeciale, în valoare de peste 159 de milioane de euro. Un număr de 8 astfel de autospeciale ar putea ajunge în dotarea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.

În baza acordurilor-cadru, în valoare totală estimată de 779.670.873,52 lei cu TVA (aprox. 159 milioane Euro), vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000l, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000l. Autospecialele vor fi achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro. Conferința de deschidere a proiectului VIZIUNE 2020 a avut loc marți.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, la conferința de deschidere au participat prefectul Stelian Dolha, șeful ISU Bistrița-Năsăud, col.dr. Constantin Florea, precum și alți reprezentanți ai unității.

”Vreau să mulțumesc în primul rând întregului personal al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, condus de col.dr.ing. Constantin Florea, pentru tot ce a făcut pentru județul nostru în toată perioada grea prin care am trecut. Nu este îmbucurător să avem în prezent 40% din mașinile pentru intervenție cu o vechime între 25 și 30 de ani. Acestor oameni la cerem performanță, dar indiferent de cât de bine pregătiți sunt, dacă nu o să aibă dotări, o să fie foarte greu să se ridice la nivelul așteptărilor noastre. Cele 476 de autospeciale care deja intră pe piața românească înseamnă foarte mult pentru aceste servicii, în special calitate și promptitudine. Mă bucur că putem face asemenea investiții pe bani europeni, iar asta denotă implicare din partea celor care conduc ministerul de resort. Mulțumesc pompierilor care au fost zi de zi alături de noi, pentru tot ceea ce fac, deoarece pe ei presiunea e mult mai mare în comparație cu alte instituții. Pe ei ne bazăm de fiecare dată în situații de urgență, la inundații, la incendii și în multe alte situații critice”, a precizat Stelian Dolha.

La rândul său, șeful ISU Bistrița-Năsăud, col. dr. Constantin Florea, a completat că 8 din cele 476 de autospeciale ce vor fi achiziționate la nivel național ar putea ajunge în Bistrița-Năsăud.

”Conform primelor discuții pe marginea acestui proiect, ar urma să ajungă patru autospeciale cu capacitatea de 4.000 de litri și alte patru autospeciale cu capacitatea de 10.000 de litri. În funcție de ce se va mai decide la nivel național, vom vedea dacă rămâne așa. Printre criteriile în funcție de care se va face repartizarea se numără și vechimea autospecialelor din dotare, numărul situațiilor de urgență, dar ideea este de a fi acoperită toată țara”, a spus col. dr. Constantin Florea.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, mijloacele tehnice vor fi destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, ce necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament de stingere ridicat.

Prin implementarea proiectului se asigură îmbunătățirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normată de exploatare depășită și acoperirea deficitului.

Având în vedere că unitățile operative încă dețin tehnică de intervenție cu durată de exploatare depășită, înregistrându-se un număr mare de autospeciale de stins incendii cu o vechime de peste 20 de ani, reînnoirea parcului auto a reprezentat și reprezintă în continuare o prioritate pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

La nivel național, la conferința de deschidere a proiectului au participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general-maior Dan-Paul Iamandi.

0 notes
143 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *