Inspectorii sanitari din cadrul DSP-urilor vor monitoriza situaţia paturilor de terapie intensivă alocate pacienților cu COVID-19. Câte astfel de paturi sunt în Bistrița-Năsăud

Peste 180 de inspectori sanitari de stat din cadrul direcţiilor de sănătate publică din țară vor verifica zilnic, începând de marţi, numărul paturilor de terapie intensivă desemnate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

„Începând de astăzi, din ordinul ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, un număr de peste 180 de inspectori sanitari de stat din cadrul direcţiilor de sănătate publică vor verifica, zilnic, numărul paturilor de terapie intensivă desemnate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 din secţiile de terapie intensivă ale unităţilor sanitare cu paturi„, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Inspectorii sanitari se vor asigura că paturile există fizic şi sunt utilizate în conformitate cu deciziile asumate din planurile de rezilienţă întocmite la nivelul fiecărui judeţ.

Totodată, la cererea ministrului interimar al Sănătăţii, pe site-ul Ministerului a fost publicat Planul naţional de rezilienţă față de „recrudescenţa” COVID-19, care este întocmit şi asumat la nivelul fiecărui judeţ de către managementul direcţiilor de sănătate publică şi al unităţilor sanitare cu paturi. 

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, potrivit Planului județean de rezilienţă față de „recrudescenţa” COVID-19, există un număr de 13 paturi de terapie intensivă, toate la Spitalul Județean de Urgență Bistrița.

Același document arată că în spitalele din Bistrița și Năsăud au fost pregătite pentru noul val pandemic un număr total de 229 de paturi, dintre care 149 la Spitalul Județean de Urgență Bistrița (13 de terapie intensivă) și 80 la Spitalul Orășenesc ”Dr. George Trifon” din Năsăud.

În Planul de reziliență al județului Bistrița-Năsăud se mai arată că Spitalul Orășenesc Beclean nu poate trata pacienți diagnosticați cu COVID-19 întrucât se confruntă cu un mare deficit de personal medical de specialitate (medici). Totuși, această unitate sanitară ar putea acorda îngrijiri medicale pacienților suspecți COVID-19 doar până la confirmarea diagnosticului și transferul lor spre un alt spital.