Inspectorii sanitari-veterinari atrag atenția: Comercializarea porcilor NU este interzisă, dar trebuie respectate niște reguli! Apel către fermieri!

 -  -  1143


Reprezentanții Instituției Prefectului județului Bistrița-Năsăud și ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud informează cetățenii că la nivelul județului nu a fost luată nicio măsură de interzicere a comercializării porcilor domestici, în contextul depistării unor cazuri de pestă porcină africană la porcii mistreți. Din contră, circulația și comercializarea porcilor domestici este permisă atât pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, cât și a altor județe, dar cu respectarea unor măsuri stabilite de Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, tocmai pentru a evita apariția unor focare de pestă porcină africană la animalele domestice. În acest sens este necesar un certificat sanitar veterinar și un document de mișcare, pe care oamenii le pot solicita medicilor veterinari. În acest fel se poate verifica de unde provin animale și se poate dovedi starea lor de sănătate.

Se poate face mişcarea atât pe teritoriul judeţului, cât şi în afara judeţului, dar cu un aviz interjudeţean. Oamenii trebuie să știe că nu le interzicem circulaţia porcului, le permitem să vândă, să cumpere, dar este obligatoriu să aibă certificatul sanitar veterinar şi documentul de mişcare. Obligatoriu, porcii când pleacă din exploataţie, trebuie să fie identificaţi” a declarat, într-o conferință de presă, directorul executiv al DSVSA Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin.

Potrivit autorităților locale este absolut necesar să se știe de unde provin porcii și să se poată dovedi cu documete justificative, în caz contrar, porcii neidentificaţi vor fi confiscați și distruși. Peste 25 de porci au fost confiscați la nivelul județului Bistrița-Năsăud, pentru că persoanele care îi transportau nu au putut dovedi de unde provin, iar autoritățile spun că în aceste cazuri nu se poate altfel, pentru că riscul e mult prea mare.

În ceea ce privește evoluția cazurilor de pestă porcină africană pe teritoriul județului nu au fost confirmate cazuri decât la porcii mistreți, însă de când acestea au fost confirmate s-au intensificat controalele, atât în exploatații, cât și în trafic. Au fost aplicate și peste o sută de sancțiuni, ce depășesc suma de 150.000 de lei pentru nereguli depistate, cele mai multe în exploatații.

Potrivit directorului DSVSA B-N, Ioan Bogolin, în Bistrița-Năsăud există peste 10.700 de exploatații de suine, iar situația este greu de controlat, motiv pentru care a făcut un apel către fermieri. Astfel, atunci când aceștia constată modificări în starea de sănătate a animalelor să anunţe de urgență medicul sau tehnicianul veterinar, pentru a se putea lua rapid măsurile care se impun.

De asemenea, Ioan Bogolin a mai completat că în cazul în care se vor constata cazuri de pestă porcină africană și la nivelul județului, proprietarii vor fi despăgubiți la valoarea de piață a animalelor.

În plus, potrivit datelor DSVSA B-N, peste 75% dintre porcii crescuţi în gospodariile populaţiei dintre toate statele membre se regăsesc în România.

La nivel național, la această dată, pesta porcină africană evoluează în 275 de localități din 20 de județe, cu un număr de 1.027 de focare (dintre care 15 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.403 porci afectați de boală și există 1.112 cazuri la mistreți

0 notes
268 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *