Întâmpinarea liberalilor cu privire la buletinele de vot specimen, respinsă de Biroul Electoral Județean Bistrița-Năsăud

 -  -  1158


Reprezentanții Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud au depus o întâmpinare la Biroul Electoral Județean prin intermediul căreia sesizau o situație întâlnită în secțiile de votare din județ. Însă, aceasta a fost respinsă din mai multe motive. 

Liberalii sesizau faptul că în mai multe secții, buletinele de vot specimen, care trebuie să fie afișate ca model, într-un loc vizibil, au ștampila ANULAT pusă pe numele unuia dintre cei doi candidați. În acest context, reprezentanții PNL Bistrița-Năsăud au depus o întâmpinare la Biroul Electoral Județean prin care solicitau retragerea de îndată a acestor buletine de vot de la intrarea în secțiile de vot din județ și înlocuirea lor cu alte buletine pe care ștampila ANULAT să nu fie aplicată pe niciunul dintre cei doi candidati ce se regăsesc pe buletinul de vot. Despre acest subiect, Ziar de Bistrița a mai scris AICI.

Însă, după ce reprezentanții Biroului Electoral Județean Bistrița-Năsăud au analizat solicitările liberalilor, au decis să respingă întâmpinarea, din mai multe motive, unul dintre ele fiind acela că legislația electorală nu prevede un loc anume de pe buletinul de vot specimen pe care să fie aplicată ștampila ANULAT.

”Întâmpinarea PNL a fost depusă ca să invalideze un document, iar în momentul în care acea ștampilă e aplicată, documentul este invalidat și nu are menirea de a face o altă referire. Este strict orientativ pentru cei care se află în secția de votare, să vadă că buletinul respectiv este anulat și că nu produce niciun efect. (…) Singurul efect pe care îl producea acea ștampilă este să lipsească de valabilitate acel buletin de vot”, a declarat unul dintre membrii Biroului Electoral Județean Bistrița-Năsăud, Alexandru Vintilă.

În plus, reprezentantul BEJ Bistrița-Năsăud a mai spus că ”legea nu prevede absolut deloc nici cum se aplică, nici în ce fel se aplică această ștampilă. Ar fi bine ca pe viitor să fie anumite norme metodologice care să prevadă în mod unitar cum se aplică ștampila respectivă de control. Nici buletinul de vot de acum nu ne ajută, în sensul că acesta are o singură pagină. În mod obișnuit acesta e de tip carte, iar ștampila cu mențiunea ANULAT se aplică pe prima pagină pe care scrie buletin de vot pentru alegerile privind scrutinul electoral la care face referire. Dar în cazul de acum nu există decât această hârtie simplă”.

Potrivit aceleiași surse, Instituția Prefectului județului Bistrița-Năsăud a fost însărcinată să comande buletinele de vot specimen pe care să fie amplasată mențiunea ANULAT. Întrebat dacă cineva din cadrul Instituției Prefectului ar avea vreo vină în modul cum au fost ștampilate buletinele specimen, Alexandru Vintilă a completat că nu este vorba despre așa ceva, explicând că a fost contractată o firmă care să se ocupe de tipărirea buletinelor de vot specimen.

Alexandru Vintilă a mai completat că o situație similară a fost înregistrată la Constanța.

0 notes
283 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *