INTERVIU cu Tibi Ușeriu: regizorii l-au căutat să facă un film cu el, pe unii tineri îi inspiră, dar lui NU-i place să i se spună erou și își vede de-ale lui! Le arată tuturor că NU există criza vârstei mijlocii și orice om poate avea o revenire în forță!

Tibi Ușeriu a câștigat a treia oară ultra-maratonul Arctic, o competiție de amatori care se defășoară în condiții extreme, la Cercul Polar. Marele premiu: un plover de 18 dolari. Pentru Ușeriu a însemnat o provocare și apoi, propulsare la nivel național și popularitate în rândul admiratorilor. Ulterior a apărut cartea biografică intitulată „27 de pași”, în care Ușeriu a vorbit despre cei 10 ani de pușcărie în Germania, despre jafurile armate, despre păcatele tinereții și renașterea din cenușă!

La fiecare ediție câștigată, Tibi Ușeriu a primit 5.000 de lei din partea Consiliului Județean, bani pe care i-a donat. Ușeriu a acordat un interviu în care a vorbit despre planurile sale de viitor și cum vede el toată treaba asta cu eroul, campionul mondial, modelul… Spune că NU se crede un erou și tinerii care îl văd model ar trebui să-i vadă ambele laturi: partea cu așa Da și partea cu așa NU!

NU-i place să i se spună că e un EROU!

Reporter: – D-voastră personal vă considerați un model prin ceea ce faci… așa cum sunteți prezentat?

Tibi Ușeriu: – Nu știu dacă un model… dar eu cred că pentru mulți tineri eu pot să fiu modelul ăla: așa da, așa NU. Nu știu dacă un model… bineînțeles că asta cu eroul… iese de fiecare dată.. eu nu m-am considerat niciodată un erou. Asta trebuie scoasă din discuție! Un model, da.. mai ales pentru cei care au trecut de 40 de ani și cred că totul se termină! Este o schimbare și fiecare poate să înceapă de la început!

Reporter: – Deci NU aveți criza vârstei mijlocii?

Tibi Ușeriu: – (râsete )… Nu, încă nu…. eu aștept!

Reporter: – Au fost propuneri de film, de la regizori din străinătate?

Tibi Ușeriu: – Au fost ceva propuneri! Pentru mine și cartea a fost o surpriză și din punct de vedere al vânzărilor, dar trebuie să lăsăm un pic să treacă timpul și să vedem!

Reporter: – În politică v-ați gândit să intrați?

Tibi Ușeriu: – (râsete) Cu siguranță NU și nici nu o să intru niciodată!

Reporter: – În mai multe interviuri spuneați că titulatura asta de campion mondial  vi se pare ușor exagerată… dacă ne puteți spune de ce credeți că sportivii profesioniști NU participă la astfel de competiții. Să fie din prisma premiilor?

Tibi Ușeriu: – E posibil sa fie în primul rând din prisma premiilor pentru că acolo nu primești premii bănești. Iar ca să te afirmi într-un asemenea sport este foarte greu, și probabil de-asta! Eu de fiecare dată am zis că eu NU promovez sportul profesionist nu sunt un sportiv profesionist și NU vreau să mă compar cu sportivii profesioniști. Eu sunt un sportiv amator și … viața mea nu este doar despre sport… viața mea este despre schimbare și despre ceea eu fac în ultimii 10 ani. De fiecare dată am zis că este exagerat pentru că eu cred că trebuie promovat la fel și sportul de performanță și ceilalți sportivi care fac altceva și NU doar chestiile astea care sunt ieșite puțin din tiparul normalității.

Reporter: – La Maratonul Giganților veți mai participa?

Tibi Ușeriu: – Da, cu siguranță, doar că anul ăsta am interzis.. după 3 ani de zile trebuie să faci o pauză!

Reporter: – Așa e regulamentul?

Tibi Ușeriu: – Da, dar o să mă reîntorc!

Reporter: – Pregătirea pentru Hymalaia a început, după Paști?

Tibi Ușeriu: – Încă sunt în recuperare. O să plec acolo pentru că pregătirea constă în aclimatizare la altitudine foarte mare și o să plec înainte de 3 săptămâni pentru acomodare. Cursa este în 29 mai !

Reporter: – Este maraton, escaladare.. despre ce ar fi vorba?

Tibi Ușeriu: – Este ultra-maratonul Everestului care se desfășoară la cea mai mare altitudine.

Reporter: – Câți km are?

Tibi Ușeriu: – 60 de kiometri!

Reporter: – Până la ce altitudine ajunge?

Tibi Ușeriu: – Se pleacă de la 5.600 și nu știu până la ce altitudine ajunge… eu o să fac un vârf de 7.000 de metri, pentru aclimatizare.

Reporter: – Sunt premii sau va fi tot așa un concurs fără bani?

Tibi Ușeriu: – În general maratoanele astea care fac parte din cele 10 cele mai grele din lume… premiile sunt simbolice. Primești o centură, de obicei primești o piesă de îmbrăcăminte.. astea NU se premiază în bani!

Reporter: – Arctic Ultra ar fi cel mai greu dintre toate?

Tibi Ușeriu: – Nu, e pe locul doi. Cea mai grea e o competiție în deșert!

Reporter: – Aveți de gând să participați la competiția din deșert?

Tibi Ușeriu: – Da.. doar că anul ăsta NU m-am calificat! Urmează anul viitor să particip la ea!

Pemii – simbol la cele 3 victorii de la Cercul Polar: 2 pulovere ieftine și 1 geacă! Bucuria de a-și reprezenta județul: neprețuită!

În glumă, Tibi Ușeriu a spus că ar vrea să fie propus ca cetățean de onoare al comunei Prundu Bârgăului, să o ia de jos prima dată și abia pe urmă să ajungă să fie propus cetățean de onoare al Bucureștiului. de menționat că Ușeriu a refuzat propunerea de cetățean de onoare al Capitalei!

La prima victorie la ultra-maratonul Arctic a primit un pulover de 18 dolari, la a doua ediție a primit o geacă și la a treia ediție a primit din nou un pulover, mai ieftin! Premii simbolice pentru victorii chinuitoare, însă pentru Tibi Ușeriu, recunoștiința din partea prietenilor și admiratorilor este…  neprețuită!

Tibi Ușeriu a spus că după fiecare victorie a avut parte de recunoștiința județului… „sunt foarte mândru și mă bucur de fiecare dată că pot să reprezint județul!” – a spus Ușeriu, în aplauzele celor prezenți!