INTERVIU: Polițistul Râpaș începe războiul în IPJ! A chemat Corpul de Control al Ministrului de Interne! Se ia de procurorul care a instrumentat cazul și a refuzat arestarea preventivă a agresorului… deși s-au tras 8 focuri de armă! Atacuri la șefii-mari: Lupșa și Moldovan!

 -  -  61382


Florian Râpaș e polițist în cadrul Inspectoratului de Poliție BN și liderul Sindicatul Național al Agenților de Poliție, filiala BN. Râpaș se află în conflict cu conducerea Inspectoratului și face acuze grave la adresa liderilor instituției.

Într-un interviu acordat publicației  Ziar de Bistrița, Florian Râpaș a vorbit despre abuzurile unor lideri din IPJ.

Cazul, pe scurt: În Noaptea de Înviere, în localitatea Ghinda a avut loc un incident violent, care putea avea urmări grave, având în vedere că s-au tras 8 focuri de armă. Mai mulți localnici au organizat o petrecere, cu muzică dată la maxim. Polițiștii au fost chemați să intervină, dar un bărbat de 37 de ani a devenit violent, s-a îndreptat spre polițist și l-a îmbrâncit ușor. Atunci, Râpaș a scos pistolul și atras 3 focuri de armă în aer. Agresorul a intrat în casă, în căutarea unui topor pe care nu l-a găsit. A ieșit din casă cu un par, pe care l-a aruncat înspre jandarm. Acesta s-a ferit și parul a lovit parbrizul mașinii.

Agresorul NU s-a potolit și amenința oamenii legii spunând că le crapă capul, după care s-a îndreptat spre casă, în căutarea unui topor. Râpaș a mai tras 3 focuri de armă în aer plus încă 2 gloanțe în plan orizontal, când agresorul se afla în tocul ușii.

Echipa Operativă a intervenit, l-a reținut pe agresor și l-a prezentat procurorului.

Agresorul care s-a luat de polițiști a fost lăsat liber. Procurorul NU a dispus arest pe 24 de ore!

Procurorul de caz a dispus cercetarea agresorului în stare de libertate. Acest lucru l-a înfuriat pe Râpaș, care a decis să iasă public și să facă acuze grave la adresa conducerii IPJ, dar și a procurorului Burje care nici măcar NU a dispus arestarea pe 24 de ore a agresorului.

Polițistul ultragiat acuză șefii din IPJ : Mihai Ovidiu Lupșa (șeful mare ) și comisar șef Ioan Nicolae Moldovan șeful Poliției pe municipiu care și-au unit forțele (deși NU se agrează reciproc) pentru a-i da o lecție lui Râpaș, liderul sindicatului Național al Agenților de Poliție, filiala Bistrița-Năsăud.

În schemă sunt prinși Paul Andreica și procurorul de caz Sorin Ovidiu Burje, care NU ar fi instrumentat regulamentar acest caz, după cum susține Râpaș.

Reporter: – Domnule Râpaș, ce planuri aveți, în continuare?

Râpaș: – Am făcut o sesizare la Ministrul Carmen Dan, solicitând trimiterea Corpului de control al Ministerului de Interne, pentru că sunt abateri grave ale comisarului – șef Moldovan Ioan Nicolae și a șefului IPJ Mihai Ovidiu Lupșa!

Reporter: – Concret, cu ce s-a greșit?

Râpaș: – NU s-au respectat procedurile de sistem ale Ministerului de Interne, a personalului aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu și nici nu s-au luat măsuri pentru protejarea persoanelor ultragiate, procedură stabilită în 2014. NU mi s-au respectat niște drepturi și nu mi s-a acordat asistență juridică, medicală și psihologică!

Deși erau în conflict ne-oficial, cei doi șefi Lupșa și Nicolae s-au aliat ca să mă “ardă!”

La puțin timp după incidentul din Ghinda, când am fost ultragiat Într-o singură zi mi-au dispus 3 – 4 cercetări prealabile într-o singură zi, ca să mă intimideze. A fost un conflict deschis pentru că în mai multe rânduri le-am solicitat atât lui Lupșa cât și lui Moldovan să respecte drepturile polițiștilor. Eu am fost ultragiat , dar tot eu sunt cercetat și acum încearcă să mă intimideze!
La nivelul Inspectoratului s-a creat un nucleu care încearcă să inducă o stare de temere în rândul polițiștilor, să-i țină sub control, sub papuc de fapt… deși IPJ nu este SRL.

Reporter: – Ați avut alte soluții în loc să trageți 8 focuri?

Râpaș: – La toate tragerile anuale am luat calificativul foarte bine. Aveam dreptul legal să trag aspra agresorului, dar am evitat acest lucru și am reacționat pentru intimidare… De-aia am tras 6 focuri în plan vertical și 2 focuri în tocul ușii…. Jandarmul care a fost cu mine a fost lovit în picior și are 2 zile de îngrijiri medicale.

Mihai Ovidiu Lupșa are 2 prelungiri de mandat, de câte 6 luni și va participa la concurs pentru funcția de inspector-șef! Un caz de polițist ultragiat, cu 8 focuri de armă NU ar da bine la dosar. Mai ales că în iarnă un alt polițist a împușcat mortal un agresor în Sîngeorz-Băi!

Reporter: – Cum este privit acest incident, de către conducerea Inspectoratului? 

Râpaș:  – Domnul comisar Ovidiu Lupșa m-a chemat la el în birou și a încercat să mă domolească…. să nu mai fac atâta scandal. Recunoaște că a greșit și nu mi-a respectat drepturile, dar mi-a sugerat să renunț pentru că va participa la concurs pentru șefia IPJ. Lupșa candidează pentru că a fost de 2 ori împuternicit pe 6 luni și acum candidează la concurs… și mi-a zis s-o las mai moale!

Lui Râpaș i s-a refuzat dreptul de a fi consiliat psihologic!

Reporter: – Concret, ce reproșuri aduceți conducerii? 

Râpaș: – În regulament scrie să vină psihologul unității, medicul unității de Poliție și Ambulanța. Procedura e clară, dar șefii IPJ nici nu știau de această procedură. Psihologul IPJ BN a aflat marți, la 3 zile de la eveniment, deși în regulament scrie că trebuia să fie anunțat: “cât mai rapid posibil”. Acuma sunt în consult psihologic.. pentru că am nevoie!

Reporter: – Ce proceduri NU s-au respectat?

Râpaș: – Pe lângă drepturile pe care le are polițistul ultragiat, medicul unității, psihologul unității și asistență juridică au fost erori și la cercetarea la fața locului. Paul Andreica.. șeful Serviciului Investigații Criminale BN nu a respectat procedurile de sistem: NU m-a scos din câmpul infracțional, NU a delimitat perimetrul clar, deci NU și-a îndeplinit atribuțiunile de serviciu.

Reporter: – Cine a supravegheat cercetarea la fața locului?

Râpaș: – procurorul de caz, domnul : Burje, pe care-l acuz public că NU și-a făcut datoria. Putea să dea niște indicații clare în vederea cercetării la fața locului, care s-a efectuat de către criminalistul de serviciu, Vrânceanu… care și-a făcut treaba foarte corespunzător. Și cine l-a ajutat pe criminalist, în locul procurorului și a șefului SIC: un agent de poliție, din cadrul SIC BN, subalternul lui Andreica Paul, care abia scăpase de tutelă, fără experiență. Este inadmisibil, este o abatere a cercetării la fața locului. Am ajuns să spun eu aceste chestiuni… de la distanță, ca să NU fiu în câmpul infracțional: caută acolo, caută acolo… În momentul când ajunge grupa operativă și procurorul… trebuie delimitat perimetrul, să NU dispară nicio probă. Să fie păzit tot!

A intrat în zonă și o persoană străină care a venit să-și recupereze căruța. Eu l-am oprit, iar eu nici nu trebuia să fiu acolo! Eu trebuia să fiu extras, să primesc îngrijiri medicale.!

Reporter: – Credeți că polițiștii vor fi mai rezervați să intervină, văzând ce ați pățit?

Râpaș: – Având în vedere că NU se respectă anumite drepturi, poate că da.. dar eu NU vreau să fac rău conducerii IPJ, dar vreau să trag un semnal de alarmă că NU se respectă niște drepturi. În calitate de lider de sindicat voi încerca să supraveghez îndeaproape să se respecte procedurile de sistem care lezează drepturile polițiștilor ultragiați.

Reporter: – Concret, ce ați făcut?

Râpaș: – eu voi urma procedurile legale, dar e grav că NU ne ajută șefii, care au obligația să ne ajute conform legii!

Reporter: – Deci, d-voastră ați fost de bună intenție… și ați evitat până în ultimul moment…

Râpaș: – Eu aveam temei legal să trag, când a aruncat cu scaunul spre jandarm, pentru că era un atac direct, nu mai aveam timp de somație…așa e prevăzut în lege. Am tras în dreptul lui, dar l-am ferit că era în ușă.. am tras 2 gloanțe în ușă… în tocul de la ușă…gloanțele au intrat în perete . Asta l-a intimidat și a intrat în casă și ulterior l-au reținut cei din Grupa Operativă!

Reporter: – De ce credeți că acest caz NU este tratat cu responsabilitate de către cei implicați? 

Râpaș: –  Vă spun de ce! Domnul procuror Burje a dispus doar punerea sub control judiciar pe 60 de zile, în care procedura e clară: agresorul să vină de 2-3 ori pe săptămână să semneze că se află în localitate! Înainte cu vreo 2-3 zile, Pachetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus reținerea pe 24 de ore la un caz care nu a fost așa de grav ca al nostru… unde NU s-au efectuat atâtea focuri de armă, NU s-a aruncat cu scaune înspre polițiști, deci e clar că procurorul Burje a tratat superficial acest caz. Pentru că infracțiunea a fost deosebit de violentă. putea să rețină 24 de ore pe arest, procedură clară și evidentă și ulterior să-l propună la judecătorul de caz pentru arestare preventivă! Ce semnal s-a transmis opiniei publice, cetățenilor din Ghinda, având în vedere că același cetățean umbla cu toporul prin sat și amenința cetățenii, iar acum nici măcar NU a fost reținut măcar 24 de ore pe arest. Culmea! O să cer prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul recuzarea procurorului Burje și numirea unor procurori mai pregătiți să instrumenteze dosarul.

Florean Râpaș se zbate să scoată la suprafață neregulile din sistem și se pune cu șefii mari din IPJ! Liderul de sindicat s-a adresat presei locale și încearcă să-și facă dreptate de unul-singur! Liderul de sindicat se blindează de acte , regulamente și documente și iese public cu declarații delicate împotriva întregului sistem din IPJ.

Ultima oră: Mihai Ovidiu Lupșa a participat astăzi (27 aprilie) la concursul pentru funcția de inspector-șef și a obținut un MANDAT la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție.

6 notes
507 views
bookmark icon

6 thoughts on “INTERVIU: Polițistul Râpaș începe războiul în IPJ! A chemat Corpul de Control al Ministrului de Interne! Se ia de procurorul care a instrumentat cazul și a refuzat arestarea preventivă a agresorului… deși s-au tras 8 focuri de armă! Atacuri la șefii-mari: Lupșa și Moldovan!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *