Într-o lună, o autospecială de Ambulanță parcurge în medie circa 4.000 de kilometri. Parcul auto, cu grad ridicat de uzură

Serviciul Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud stă prost la capitolul autosanitare de intervenție și asta deoarece majoritatea prezintă un grad ridicat de uzură.

Anul trecut, managerul Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud, dr. Annabella Muzsi, susținea că peste 75 la sută dintre autosanitare au o uzură semnificativă. Aproape 30 la sută dintre echipajele de intervenție (36 ca număr total) sunt mai vechi de nouă ani și 22 la sută au mai mult de 600.000 de km.

Cu toate acestea, un raport dat publicității de instituție privind activitatea desfășurată anul trecut arată că, chiar și în aceste condiții, ”s-a reuşit asigurarea menţinerii parcului de autospeciale în parametri optimi, fără a exista perturbări majore ale activităţii operative, atât în Staţia Centrală cât şi în substaţii/puncte de lucru”.

Potrivit bilanțului, în 2017, numărul total de kilometri parcurși de autospecialele Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud a fost de 1.692.087 km, ceea ce arată că media kilometrilor parcurși lunar de ambulanțe a fost de 3.904 km/ambulanță/lună.

Dată fiind starea proastă a ambulanțelor, parcul de autosanitare a necesitat în medie 21 intrări in service/lună, iar media numărului de zile de staționare în service a fost de 7 zile/lună. Activitatea s-a derulat cu o capacitate tehnică medie lunară de 79% – 83% din total parc auto.

De asemenea, anul trecut au fost înregistrate un 18 avarieri ale autosanitarelor, în medie 1/lună.
Ambulanțe fără activitate au fost în medie 6/lună/total parc de 36 autosanitare, motivele lipsei de activitate fiind de ordin tehnic.

Prioritatea zero a Serviciului Județean de Ambulanță Bistrița-Năsăud pentru anul în curs este reprezentată de continuarea acțiunilor demarate în vederea îmbunătățirii parcului auto și a resurselor de personal.