Investiții IT de circa 8 milioane de lei, în școlile din municipiul Bistrița

În perioada iunie 2021 – octombrie 2022, la nivelul municipiului Bistrița a fost implementat un proiect în valoare de circa 8 milioane de lei, al cărui obiectiv principal a constat în crearea de condiții optime pentru desfășurarea procesului educațional atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice în contextul crizei pandemice create de coronavirusul SARS-CoV-2.

Potrivit viceprimarului Sorin Hangan, proiectul, intitulat ”E-învățare în municipiul Bistrița”, a beneficiat de finanțare din fonduri europene, guvernamentale și locale.

”Obiectivul concret a fost dotarea elevilor și a profesorilor din 17 unități de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Bistrița cu echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar și alte echipamente/dispozitive electronice, necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line”, a explicat Sorin Hangan.

Astfel, toate cele 17 unități de învățământ din municipiul Bistrița beneficiază de echipamente IT prin acest proiect, respectiv: Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, Colegiul Național ”Andrei Mureșanu”, Colegiul Tehnic ”Infoel”, Liceul cu program Sportiv, Liceul Tehnic Agricol, Liceul Tehnologic de Servicii, Liceul Tehnologic Bistrița, Liceul de Arte ”Corneliu Baba”, Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, Liceul Teoretic Sanitar, Liceul Tehnologic Grigore Moisil, Școala gimnazială ”Ștefan cel Mare”, Școala gimnazială „Avram Iancu”, Școala gimnazială nr. 1, Școala gimnazială nr. 4, Școala gimnazială „Lucian Blaga” și Școala gimnazială nr. 7, Viișoara.

”La solicitarea unităților de învățământ, 3230 de elevi beneficiază de tablete pentru uz școlar cu acces la internet, 594 de profesori beneficiază de laptopuri pentru uz școlar, iar 520 de clase sunt echipate cu: 10 Sisteme Desktop + Monitoare, 84 Sistem All-In-One, 196 Table interactive, 188 Camere web, 332 Camere web pentru săli de conferintă, 259 Proiectoare, 242 Ecrane de proiecție pentru perete, 66 Ecrane proiecție pe trepied și 90 Routere wireless”, a mai spus Sorin Hangan.

Proiectul este finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 4 – dedicată sprijinirii ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și pentru pregătirea unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei, cu finanțare din REACT – EU, Acțiunea 4.2.1 – Sprijin pentru procesul educațional on-line. Autoritatea de management este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, iar Autoritatea pentru Digitalizarea României este organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

Valoarea totală a proiectului este de 8.001.563,14 lei, din care 6.801.328,67 lei valoare nerambursabilă din FEDR și 1.040.203,31 lei valoare nerambursabilă din bugetul național. Contribuția municipiului Bistrița este în valoare de 160.031,26 lei.