Ioan Deneș (PSD): ”Coaliția PNL-USR PLUS-UDMR pregătește bugetul austerității și sărăciei”

 -  -  2972


Senatorul PSD Ioan Deneș este de părere că proiectul de buget propus de actuala coaliție de guvernare este unul al ”austerității și sărăciei”. Parlamentarul susține că bugetul pe anul 2021 este construit ”doar pe tăieri, nu și pe creșteri de venituri bugetare”.

”Dacă anul trecut liberalii au promis că vor crește pensii, salarii, alocații și că au prevăzut banii necesari în buget, acum totul se dovedește de fapt a fi o mare minciună! PSD a subliniat în nenumărate rânduri că bugetul e construit doar pe tăieri, nu și pe creșteri de venituri bugetare, iar necesarul de finanțare (bani pe care Guvernul trebuie să-i plătescă) este dublu față de guvernarea PSD. Banii europeni rămân la capitolul „povești’’, întrucât Comisia Europeană a respins Planul Național de Redresare și Reziliență făcut prost de Guvernul „Nu se poate”. Cel puțin până la jumătatea anului, România nu va avea acces nici măcar la banii pe care UE îi punea pe masă pentru prefinanțarea proiectelor, respectiv 13% din totalul de 31,5 miliarde euro (nu 80% cum susținea Iohannis punând la grămadă și sume împrumutate sau sume din actualul exercițiu financiar)! Dacă la sfârșitul anului 2019 datoria publică se situa la un nivel relativ confortabil de 35,3% din PIB, aceasta s-a majorat până la 47,7% din PIB la finalul anului 2020. România a cheltuit cea mai mică sumă din UE pentru sprijinirea economiei în fața pandemiei, doar 1,2% din PIB. Dovada minciunii Guvernului că nu are bani din cauza pandemiei. Măsurile luate de actuala guvernare adâncesc recesiunea și austeritatea, în loc să le rezolve, iar estimarea reducerii deficitului bugetar în următorii ani este total nerealistă”, a scris senatorul Ioan Deneș pe pagina sa de pe o rețea de socializare.

Guvernul României a transmis Parlamentului proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. Potrivit Executivului, proiectul propus reprezintă “un buget corect, credibil şi orientat spre dezvoltare şi reforme”. 

Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au stabilit și calendarul pentru dezbaterea proiectelor Legii bugetului de stat şi Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, stabilind ca votul în plen să fie marţea viitoare, pe 2 martie.

Grupurile parlamentare, deputaţii şi senatorii au termen până joi, la ora 10,00, să depună amendamente scrise şi motivate.

Cele două Camere ale Parlamentului, Camera Deputaților și Senatul, se vor reuni în şedinţă comună lunea viitoare, pentru dezbaterea bugetului înainte de votul final programat pentru marţi.

2 notes
97 views
bookmark icon

One thought on “Ioan Deneș (PSD): ”Coaliția PNL-USR PLUS-UDMR pregătește bugetul austerității și sărăciei”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *