Ioan Deneș: ”Românii vor avea parte de o nouă bombă – taxa auto”

Senatorul PSD Ioan Deneş susține că Guvernul României pregătește o nouă ”bombă” pentru cetățeni, prin introducerea unei noi taxe auto. Potrivit parlamentarului, noua taxă ar putea viza nu doar autovehiculele înmatriculate pentru prima dată în România, ci întreg parcul auto al țării.

Guvernul 3 în 1 pregătește o nouă bombă românilor. Este vorba despre reintroducerea taxei auto de mediu. Fiind început de an, orice om, familie, instituție, Guvern își propune proiecte pe care să le realizeze pe parcursul anului 2021. Oricât de binevoitor și de optimist mi-aș fi dorit să fiu, studiind și analizând proiectele pe care le propune pentru anul 2021 Guvernul 3 în 1 – Guvernul Cîțu, nu am găsit niciunul pentru creșterea bunăstării românilor. Pentru acest an, acest Guvern pregătește pentru români doar bombe, așa cum au fost și cele de pe parcursul anului 2020. E de fapt o continuare a strategiei din 2020, care a fost tot un an plin de bombe ambalate frumos (…) care au produs doar catastrofe”, a spus Deneș într-o conferință de presă.

Legat de posibilitatea reintroducerii unei noi taxe auto, senatorul PSD spune că ministrul Mediului este cel care a lansat în spațiul public o astfel de idee. Deneș completează că aceasta ar putea viza nu doar autovehiculele înmatriculate pentru prima dată în România, ci întreg parcul auto al țării.

Ministrul Mediului, domnul Tanczos Barna, a vorbit despre bomba pe mediu, alias taxa auto, pregătită în acest an pentru a fi implementată în România. Am fost foarte atent la comunicare publică pe care a avut-o și am observat că s-a ferit să folosească termenul de taxă de primă înmatriculare. Am vrut și eu să ştiu de ce nu a folosit acest cuvânt. Răspunsul, după anumite analize făcute cu specialişti, este următorul: de fapt, taxa auto care va fi reintrodusă în România nu va viza, cel puţin la prima strigare, doar vehiculele înmatriculate pentru prima dată în România, ci va viza tot parcul auto din România”, a explicat senatorul Deneş.

Potrivit acestuia, la finalul anului 2019, la nivel naţional existau peste opt milioane de proprietari de vehicule. Peste 80 la sută dintre aceștia dețin autovehicule cu o vechime mai mare de zece ani.

Categoric, aceste vehicule mai vechi de zece ani vor plăti, probabil, o taxă auto usturătoare”, a mai spus Deneș.

Parlamentarul bistrițean este de părere că Guvernul ia în calcul introducerea unei astfel de taxe pentru că nu are suficienți bani la buget.

”Această reintroducere a taxei auto a fost îmbrăcată într-un ambalaj frumos, că avem infrigement, trebuie să reducem concentraţia de poluare din aer. Întrebarea mea este simplă: se rezolvă prin această taxă auto într-un termen scurt, această reducere de noxe din aer? Răspunsul meu este nu, pentru că cele nouă milioane de vehicule vor circula în continuare pe drumurile din România. Românii nu şi-au cumpărat aceste vehicule ca să le închidă în garaj, ci pentru că au nevoie de ele. Atunci care este logica pentru care vor să reintroducă această taxă auto? Răspunsul este foarte simplu: din lipsă de bani la buget. Imaginați-vă care ar fi suma care pe care ar colecta-o de la milioanele de proprietari de vehicule”, a mai precizat Ioan Deneş.

Declarația senatorului bistrițean vine în contextul în care Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat într-o emisiune de la Antena 3 că va începe consultări cu producătorii și dealerii auto despre posibilitatea reintroducerii unei taxe auto, pe poluare. 

”Dacă astăzi eu v-aş spune că introduc o anumită taxă, aş face greşeala pe care au făcut-o ceilalţi minştri, care au introdus o taxă, s-a pierdut la Curtea Europeană de Justiţie şi s-au dat banii înapoi. Dacă va exista o taxă pe mediu, naţională sau locală, trebuie să fie sigură din punct de vedere juridic şi să aibă efecte suficiente. Vom demara discuţii inclusiv cu producătorii auto, inclusiv cu comercianţii auto, pentru că nu putem să bulversăm piaţa, dar România trebuie să decida, DA sau NU. Dacă va exista o nouă taxă, va fi implementată în felul următor. Va fi discutată cu Comisia Europeană şi vom strânge toate know-how-urile (informaţiile) şi toate exemplele pozitive din Uniunea Europeană, astfel încât să nu mai ajungem în situaţia de a avea o taxă ilegală. În Europa există trei ţări care nu au nicio intervenţie pe această problemă, restul de 24 au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul ţărilor care nu au nicio taxă, sau din grupul de 24 unde se încearcă prin diverse să taxeze poluarea”, a spus ministrul Mediului.

În condițiile în care ministrul Mediului nu a oferit prea multe detalii legate de noua taxă, senatorul bistrițean solicită premierului Florin Cîțu să facă precizări oficiale pe marginea acestui subiect.

Solicit public prim-ministrului să aibă o poziție oficială pe această temă, să le spună românilor oficial ce dorește Guvernul în anul 2021 în ceea ce privește taxa auto pe mediu”, a încheiat Deneș.