Spartanul din Glodeni! Ioan Leuca a venit în Bistrița cu trupa de moldoveni de peste Prut! Colinde și îndemn la bărbăție din partea unui militar care a dat foc tancurilor rusești!

Ioan Leuca președinte al raionului Glodeni este prezent la Bistrița, alături de un grup de români din Republica Moldova. Liderul politic ne-a spus că oamenii trăiesc la fel în cele două țări și au preocupări asemănătoare de Sărbatorile de Iarnă: ,,la fel și în Glodeni se fac băuturi ca și în Transilvania, din fructe la 50-60 de grade, lichioruri de afine, cireșe , cireșe amare, vinars sau cunoscutul cognac, vinuri de casă dar și votcă din cereale (care la noi în Transilvania nu se face). Moldovenii „din Republică” taie porc de Sărbători, toamna pun varză murată la fel ca și în zonele noastre.

Ioan Leuca cel Patriot! Pentru discursul de spartan, Ioan Leuca a fost aplaudat de „spuma” județului Bistrița-Năsăud, venită la ospățul lui Radu Moldovan!

La decernarea premiilor județului, Ioan Leuca  a avut un discurs de 10 minute în care a vorbit despre visul său: Unirea Moldovei cu România. Cu mult curaj, Leuca a amintit și despre Ursul de la Est cum mai este numită Rusia și despre atitudinea sa expansionistă.

Leuca a fost angajat al Ministerului de Interne, după care a intrat în politică și acum este militant pentru Unirea cu România!

„Nu am înțeles cum Ucraina țară de 46 de milioane au cedat Crimeea, fără nicio împușcătură? Noi cei care am luptat la Nistru  În 1992 NU am făcut decât să urmăm un îndemn a lui Ștefan cel Mare să stăm strajă la hotare, să iubiți acest pământ…. așa dezarmați și flămânzi și am aprins câteva tancuri ale rușilor ale Armatei a XIV-a care a fost direct-implicat în acest război și le-am masat pe poduri, la Tighina. Vreau să vă spun că niciodată pe mine și pe familia mea nu ne-a părăsit dorul și dragostea de țară.Sunt cetățean al României. Dacă bunicii mei au fost români, noi ai cărei țări suntem urmași? NU este o valoare ai mare pentru orice om decât să-și dea viața pentru patrie, pentru neam” – a declarat Ioan Leuca.

 

În discursul său, Ioan Leuca a amintit despre lagărul de concentrare de la Bălți, unde au fost găsiți 50.000 de oameni (printre care și români), împușcați în cap de către ruși!

„Îmi doresc ca neamul românesc să renască precum pasărea Phoenix din cenușă și să promoveze așa conducători, ca flacăra sufletului lor. Să ne ducă acolo unde ne este locul lăsat de Dumnezeu. Să avem o țară, un neam ca să fim demni de marea misiune pe care ne-a dat-o Domnul pe pământ.”

Marele său regret: că tinerii pleacă din țară! 

„Regret foarte mult că tinerii pleacă din țară, deși Dumnezeu ne-a dat una din cele mai frumoase țări din lume, unde poate o să spun cam dur, doar dacă ai calificativul de idiot, poți muri de foame: ai luat o mână de grâu, o arunci și aduni un sac. Avem tot ce e mai bun pe lumea asta, numai că nu trebuie să ne batem joc de această înaltă valoare pe care ne-a încredințat-o Bunul Dumnezeu!”  – a completat președintele raionului Glodeni.

 

 

 

Pe toți pe care i-a întâlnit, Ioan Leuca i-a invitat  în Moldova și i-a numit frați. El ține la România numind-o și “Tara mea” dar spune ca aici în Bistrita Nasaud suntem cam cu 10 -1 5 ani înaintea lor ca dezvoltare. Lui Leuca i-a placut jinarsul facut la Salva de Ioan Angelini și a plecat cu două sticle acasă: una de pere și una de prune…Pe final a transmis că are toată deschiderea și dorința de proiecte comune ,de schimburi culturale și economice între raionul Glodeni și județul Bistrița-Năsăud.

Schimb cultural cu Republica Moldova!

Ansamblurile Folclorice ”Rapsozii Hîjdienilor” și ”Hora Moldovei”, Fanfara din raionul Glodeni au avut o prezentare excelentă în cadrul Concertului de colinde ”Vestitorii Nașterii Domnului”, care s-a desfășurat miercuri, 20 decembrie, în Curtea Muzeului din Bistrița, .

Artistii glodeneni au prezentat un vast program artistic din repertoriul lor care este îndrăgit deja de publicul autohton și care, acum, a emoționat profund și spectatorii din Bistrița.  ”A fost o evoluție superbă a artiștilor din raionul Glodeni, care a impresionat publicul din Bistrița-Năsăud!”, a menționat în acest context Ion Leucă.

Delegația din raionul Glodeni, în frunte cu Președintele Raionului, participă, în aceste zile, la evenimentele culturale prilejuite de Crărciun, la invitația Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Programul vizitei va continua joi și vineri, 21-22 decembrie.

 

 

Vizita se încadrează în activitățile prevăzute în Înțelegerea de Cooperare, semnată, recent, de către Președintele  Raionului Glodeni, Ion Leucă, și Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan. Documentul prevede asocierea, stabilirea legăturilor de colaborare, parteneriat, cooperare dintre Județul Bistrița-Năsăud (România) și Raionul Glodeni (Republica Moldova), în diferite domenii  de activitate pentru realizarea unor lucrări şi servicii de interes public, pentru promovarea şi protejarea intereselor autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi colaborarea cu agenţii economici şi asociaţiile obşteşti.

Despre Glodeni, raionul unde Ioan Leuca e jupân!

Populația raionului la 01.01.2017 conform datelor statistice constutuia 56,4 mii locuitori. Situația demografică e caracterizată de o scădere comparativ cu anul 2005 cînd erau 64,6 mii locuitori. Din totalul populației marea majoritate o constituie moldovenii-romîni. Populația urbană constituie10 mii locuitori, iar cea rurală -46,4 mii locuitori. Din punct de vedere geografic raionul Glodeni este situat in partea de Nord-Vest a Republicii Moldova, așezat la 168 km de capitală țării, Chișinău.

Relieful raionului reprezintă o cîmpie deluroasă, fragmentată de văi și ravene, mai ridicată în partea de est, cu o ușoară înlinare spre vest, însoțit de terase fluviale ce se contopesc cu lunca Prutului. Tot în vestul raionului se perindă recifii coralieri toltrele Prutului. Aici dealurile au înălțimi medii de pînă la 250 m cu versații lini.

Solurile în majoritate o reprezintă cernoziomurile argilo-nisipoase, levigate. Minereurile utile sunt reprezentate de prundiș și nisip-în lunca Prutului, piatră de construcție-Balatina, Butești, Cubani și Camenca, piatră de var-Cuhnești și Viișoara, argile-Glodeni, Danu și Iabloana. Vegetația e reprezentată de:asociații silvice-păduri de luncă din sălciș, plopiș, stejeret; de stepă-reprezentată de graminee; de stepă și silvostepă- neagră, graminee, stejar, salcîm alb, plop, frasin, arțar, ulm, alun, soc, porumbar, măceș ș.a. Pădurile ocupă 8,5% din suprafața raionului.

Fauna este pestriță: vulpe, nevăstuică, jder, căprioară, turturică, ciocănitoare, fazan-în păduri; mistreț, ondatră, vidră, rață sălbatică, lisiță, bîtlan-în lunca Prutului; țistar, iepure, șoarece-de-cîmp-în stepă. Înanul 2005 a fost repopulat zimbrul, dispărut cu 300 ani în urmă.

Resursele acvatice se compun din rîuri ce străbat teritoriul raionului, cel mai mare fiind Prutul, Camenca, Camencuța,Căldărușa, Glodeanca, Copăcianca, Șovețul Mare și Mic ș.a. Întreg teritoriul său este împînzit de lacuri și iazuri artificiale cu o suprăfață de circa 1.880 ha.

Despre Ioan Leuca: 

Căsătorit, are trei copii. Este membru al Partidului Democrat din Moldova.

Studii:

1974 – 1984 – Școala medie din satul Cajba, raionul Glodeni;

1984 – 1991 – Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea istorie, calificarea – istoric, învățător;

1999 – Institutul de Management și Dezvoltare Rurală, studii postuniversitare, profilul management, specialitatea management în agrobusiness, calificarea – manager în agrobusiness.

Stagii:

2003 august – Cursuri de Horticultură organizate de Federația Națională a Fermierilor în colaborare cu școala agricolă Helicon, Olanda;

2006 februarie-martie – Cursuri de management organizate de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, filiala Bălți, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Austria în domeniul managementului investițiilor, finanțelor, vînzărilor, personalului, or. Bălți, Republica Moldova, or. Viena, Republica Austria;

2010 septembrie – Centrul de liderism “Lumea Deschisă”, cursuri în domeniul administrației publice locale, Librăria Congresului SUA, or. Washington, SUA; or. Toledo, statul Ohio, SUA;

2013 februarie-martie – Universitatea Tehnică din Moldova, cursuri de perfecționare, specializare profesională, modulii: Organizarea și siguranța traficului rutier, formarea și evaluarea conducătorilor auto, psihopedagogie, or. Chișinău.

 

 

 

Activitatea profesională:

1985 – 1987 – Serviciul militar, Flota Militară Maritimă a fostei URSS;

1991 – 1994 – Serviciul în cadrul MAI, Comisariatul raional de poliție Glodeni, inspector superior Serviciul de vize și permisiuni;

1994 – 1999 – Director-adjunct, Întreprinderea de Stat de Aprovizionare material-tehnică a raionului Glodeni, or. Glodeni;

2000 – 2010 – Șef al filialei Glodeni “Tutun-CTC” SA, or. Glodeni;

2010 – 2011 – Director Achiziționare și Procesare materie primă a “Tutun-CTC” SA, or. Chișinău;

Septembrie 2011 – mai 2012 – Șef al filialei Glodeni “Tutun-CTC” SA, or. Glodeni;

Mai 2012 – martie 2014 – Șef Secția Înmatriculare Transport și Calificarea Conducătorilor Auto, ÎS ”CRIS” Registru”, or. Bălți;

Martie 2014 – numit în funcția de Vicedirector general a ÎS ”CRIS” Registru”, or. Chișinău.

Iulie 2015 – președinele raionului Glodeni.

Activitate civică:

1992 – Participant la conflictul armat de pe Nistru (platoul Cocieri, or. Bender/Tighina);

2003 – iulie 2015 – Consilier raional a Consiliului raional Glodeni, Președinte a Comisiei de Drept și Etică a Consiliului Raional Glodeni.

Decorări:Ordinul Republicii Moldova “Credință Patriei”, cl. III;

Medalia Republicii Moldova “Crucea Comemorativă”,

Insigna MAI „Vulturul de Aur”,

participant la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova (1991-1992);

Titluri onorifice:

Cetățean de onoare a satului Cajba, raionul Glodeni

Cetățean de onoare a or. Toledo, statul Ohio, SUA

Limbile vorbite     Romana – nativ;   Rusa – fluent; Franceza – elementar.

 

 

Emil Iustian Alexandru