Ioan Oltean, opinii la 5 ani de când a renunțat la viața politică și a ieșit din scena publică: ”Eram unul dintre oamenii politici cu o anumită greutate, dar au urmat momente de umilință totală”

 -  -  11519


După o pauză de mai bine de 5 ani din scena publică și cea politică, fostul deputat Ioan Oltean a vorbit într-o emisiune de la Radio Someș despre ce a însemnat această perioadă pentru el, cât de grei au fost acești ani și cum s-a schimbat viața sa în tot acest interval de timp. Mai mult, Ioan Oltean a vorbit și despre dosarele în care a fost cercetat și, în calitate de fost lider politic, a făcut și câteva comentarii pe marginea subiectelor politice de actualitate.

Fostul deputat a afirmat că, deși avea în spate o întreagă carieră politică pe care a construit-o în decursul a circa 25 de ani, dosarele în care a fost cercetat i-au distrus întreaga muncă și l-au determinat să iasă din spațiul public.

Eu am fost șase mandate în Parlamentul României, 23 de ani am lucrat în Parlamentul României. De fiecare dată am fost ales și nu au fost funcții numite. (… ) Am fost în Parlament din 1990. Am fost aproape 15 ani vicepreședintele partidului FSN, PD, PD-L, PNL, la nivel național. Am condus organizația județeană a partidului timp de 25 de ani, a fost cea mai longevivă conducere din țară de la toate partidele politice. Am fost aproape 10 ani vicepreședinte al Camerei Deputaților. Toate aceste sunt funcții alese, nu numite. Eu nu am deținut decât o singură funcție numită, cea de ministru din 1996-1997, în rest toate au fost funcții alese conform statutului partidului din care făceam parte. Eram unul dintre oamenii politici, zic eu, cu o anumită greutate, al cărui cuvânt conta în interiorul partidului. Eram unul dintre oamenii care nu a avut niciun fel de reținere să își susțină punctul de vedere și în fața premierului Petre Roman, a lui Emil Boc sau a președintelui Traian Băsescu și așa mai departe. Eu niciodată nu am fost îngenuncheat de nimeni”, a declarat Ioan Oltean în emisiunea ”Politica la negru” de la Radio Someș.

Au urmat ”momente de umilință totală”

Fost vicepreședinte al Camerei Deputaților, Ioan Oltean a afirmat că în anii în care s-a retras din scena publică a trecut prin momente dificile, de umilință totală, completând că la ora actuală nu mai are prieteni care activează în scena politică.

Au fost momente pe care le-am depășit cu ajutorul lui Dumnezeu și îi mulțumesc în fiecare zi pentru aceasta. Au fost momente de umilință totală, pe care nu le doresc nimănui. (…) Am trecut cu bine peste toate acestea. M-au umilit din plin, iar eu nu puteam decât să spun că sunt nevinovat. Nu aveam altă modalitate de a mă apăra, decât să spun că sunt nevinovat și să mă mobilizez la maximum și să mă lupt cu vitregiile vieții și cu DNA. Și iată că zilele acestea am avut și ultima bucurie – clasarea ultimului dosar”, a declarat Ioan Oltean în emisiunea ”Politica la negru” de la Radio Someș.

Fostul deputat nu a ezitat să facă precizări și cu privire la dosarele în care a fost cercetat, afirmând că patru dintre ele au fost extrem de cunoscute și dezbătute în spațiul public.

Am avut mai multe dosare, dar patru dintre ele au fost extrem de cunoscute – cele care au avut loc în ultimii 5-6 ani. Acestea au fost dosare de notorietate, au făcut obiectul dezbaterii publice, procurorii nu au scăpat ocazia de a furniza datele necesare presei. De multe ori, presa știa mai multe decât știam eu legat de ceea ce era în dosar. Am avut un dosar pentru trafic de influență la DNA Oradea-Bihor, care a fost clasat. Am mai avut un dosar deschis în 2013, tot pentru trafic de influență, în care aș fi intervenit pentru primarii din Bistrița-Năsăud pentru rezolvarea unor probleme. E în sarcina unui deputat să rezolve problemele unui deputat, măcar atâta poate să facă, să le rezolve legal. (…) Și acest dosar a fost clasat. Apoi mai sunt vestitele dosare cu abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, cu trafic de influență. Dosarul cu sacul acela negru plin cu bani și legat cu șnur galben, în curtea unei biserici dintr-o localitate în care eu nu am călcat niciodată, care a fost clasat anul trecut. În plus, acum, de Bobotează, am primit clasarea ultimului dosar care s-a desprins din dosarul cu sacul de bani, un dosar pentru complicitate la abuz în serviciu, care a fost și el clasat. Ceea ce este îmbucurător și este de remarcat, este că dosarele au fost clasate chiar de cei care le-au deschis – DNA, cu precizarea că fapta nu există. Mai puțin ultimul dosar, acesta fiind clasat pe un alt motiv, însă voi face plângere împotriva clasării, pentru că nu sunt de acord cu motivul pentru care a fost clasat. Eu cred că clasarea trebuie să aibă loc în temeiul prevederii din Codul Penal că fapta nu există”, a mai adăugat Oltean.

Întrebat de ce consideră că a fost personajul principal în dosarele instrumentate de DNA, sursa citată a completat că e greu să ofere un răspuns la o astfel de întrebare.

E greu să spun cu certitudine ce anume a determinat DNA-ul să îmi construiască aceste dosare, pentru că e doar punctul meu de vedere. Eu am fost printre ultimii parlamentari cărora li s-au întocmit dosare penale. Înaintea mea au fost alți parlamentari, de la PD-L, PNL, PSD, care au fost arestați, reținuți, unii judecați și așa mai departe. Eu am fost printre ultimii pentru că greu au reușit să găsească totuși niște motive. (…) Am fost printre puținii parlamentari cărora li s-au ridicat imunitatea. La vremea respectivă am fost extrem de mulțumit pentru o asemenea situația, asta deoarece în acest fel m-am putut desfășura liber și nimeni nu a putut să îmi spună că am fost apărat de către Cameră și că nu s-a putut proceda la arestarea mea pentru că s-ar fi opus colegii mei din Camera Deputaților. Am fost și singurul parlamentar față de care DNA-ul nu a cerut și reținerea, cerând numai arestarea mea”, a mai explicat Oltean.

Despre Liviu Rusu și Nelu Botiș

În aceeași emisiune, Ioan Oltean a vorbit și despre foștii săi colegi de partid – Liviu Rusu, fost președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, și Ioan Nelu Botiș – fost ministru al Muncii, Familiei si Protecției Sociale.

Până au intervenit problemele și alegerile din 2012, relația mea cu Liviu Rusu a fost excepțională. În 2008, când Liviu Rusu a ieșit președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, am făcut cea mai bună campanie electorală din acest județ. Atunci Liviu Rusu a câștigat detașat, deși nimeni nu credea acest lucru. Eu nu am trădat pe nimeni niciodată. Un singur lucuru am făcut. În calitatea mea de președinte al organizației, în anul 2012, nu l-am susținut pe Liviu Rusu pentru o nouă candidatură. Atât am făcut. I-am explicat la vremea respectivă motivele extrem de temeinice pentru care nu îl susțin , propunându-i că o să identificăm alte modalități prin care să depășească momentul respectiv. Am regretat enorm problemele pe care le-a avut și el, suferința lui. Eu am suferit alături de el la acea vreme, deoarece toate se spărgeau în capul lui Oltean. La fel și situația cu Nelu Botiș. Niciodată eu nu am îndepărtat pe nimeni. Liviu Rusu a ajuns președintele Consiliului Județean prin efortul partidului și al meu personal. Nelu Botiș a fost propus de mine personal pentru funcția de deputat, apoi vicepreședinte al comisiei de Muncă și apoi ministru. Au fost oameni pe care eu i-am respectat și i-am susținut”, a mai spus Oltean.

”Mi-a plăcut politica, am făcut-o cu suflet, dar am făcut și greșeli”

Întrebat dacă a greșit în luarea unor decizii politice, Ioan Oltean a afirmat că au existat și astfel de situații.

Categoric am greșit în politică. Este o vorbă care spune că numai cine nu muncește nu greșește, iar eu în politică chiar că am muncit. Mi-a plăcut politica, recunosc. Am făcut-o cu suflet. Mi-a plăcut la maxim. mi-am neglijat familia și totul pentru politică, dar asta e viața. Am și greșit. Am greșit atunci când am acceptat anumite măsuri care poate nu erau cele mai corecte, când am susținut anumiți oameni pe anumite funcții și crezând în ei mai mult decât au dat. Așa e în viață”, a mai spus sursa citată.

Ioan Oltean a dat și un exemplu în ceea ce privește greșelile sale. Acesta a afirmat că a greșit când l-a adus pe Cristian Florian, fost prefect al județului Bistrița-Năsăud și fost senator, în politică. ”Cristian Florian a fost un băiat excepțional, dar recunosc cu nu a avut nimic cu politica. El e prietenul meu și astăzi. E un om de afaceri pe care eu l-am băgat în politică, crezând că se leagă de el. Ei bine, politica nu s-a legat de el”, a spus Oltean.

”Radu Moldovan s-a urcat cu picioarele pe mine”

În cadrul aceleiași emisiuni, Ioan Oltean a mai afirmat că mereu i-a respectat pe ceilalți opozanți politici, cu toate că au existat momente în care a fost călcat în picioare.

”Eu mereu mi-am respectat opozanții politici. La nivelul județului Bistrița-Năsăud, cel mai mare opozant politic al partidului meu era Partidul Social Democrat, în speță Radu Moldovan, care a avut momente în care s-a urcat cu picioarele pe mine. Când l-am întrebat de ce face acest lucru, Moldovan mi-a răspuns cu multă seninătate: Dacă nu mă urc cu picioarele pe tine, nu mă preia presa, nu mă bagă nimeni în seamă. Dar trebuie să spun că Radu Moldovan e singurul politician din acest județ care a învățat, a învățat politică. (…) Ei îi respect pe toți. Ca dovadă, pot să vă spun că de sărbători sau de ziua mea de naștere primesc mai multe felicitări de la oamenii politici din opoziție, decât de la cei din partidul meu. Acum, cu toate aceste evenimente, m-a sunat opoziția să mă felicite pentru reușită, iar unul dintre deputații opoziției mi-a trimis un mesaj în care mi-a scris ”Domnule Oltean, sunteți greu de ucis!””, a mai declarat Oltean.

Despre Robert Sighiartău și Ioan Turc

Fostul politician a vorbit și despre actualii politicieni, afirmând că a avut o anumită contribuție în cariera politică a actualului deputat Robert Sighiartău, dar și în cea a primarului municipiului Bistrița, Ioan Turc.

O să spun un lucru care sigur nu o să placă. Dacă eu nu îl susțineam pe Robert Sighiartău, și astăzi vindea mașini în leasing. Dacă Ioan Oltean nu îl sprijinea pe Ioan Turc, Ioan Turc era tot director la Registrul Comerțului. Să spunem lucrurile pe nume. Nu am niciun fel de reținere să fac acest lucru. Robert Sighiartău era la granița cu Austria când eu l-am sunat și l-am întors acasă și a doua zi a fost președintele partidului”, a explicat Oltean.

Întrebat cum vede acum organizația PNL din Bistrița-Năsăud, Oltean consideră că aceasta se menține printre primele 10 din țară.

”Cât eu am fost președinte, întotdeauna organizația a fost în primele 10 ale partidului. Nu exista în țară, până la vremea respectivă, o altă organizație care să se poziționeze în 25 de ani în acest grup fruntaș, în Top 10 aș spune. Astăzi, organizația din Bistrița-Năsăud se poziționează tot cam acolo. Este între cele mai bune organizații din țară, trebuie să recunoaștem acest lucru, iar la alegerile europarlamentare și prezidențiale a fost în Top 5. Deci nu pot decât să recunosc și să apreciez că, din acest punct de vedere, organizația se menține în aceeași poziție fruntașă la nivelul PNL. În ceea ce privește alegerile locale și parlamentare, eu cred că le-au privit cu o oarecare superficialitate. Oarecum încântați de rezultatele obținute la celelalte două alegeri, au crezut că acel trend pozitiv se va menține și că nu trebuie să facă prea mult efort. Asta am constatat eu. Nu am mai văzut același aplomb, același interes față de alegeri, adică aceeași muncă, același elan pentru rezultate, deși, în opinia mea, cele mai importante alegeri din cele patru sunt cele locale. Acestea determină toate celelalte alegeri. Ai primari, viceprimari și consilieri, atunci ai structuri teritoriale care te ajută la celelalte alegeri”, consideră Ioan Oltean.

”Mi-a lipsit politica, dar am depășit momentele mai ușor decât aș fi crezut”

Deși a ieșit din scena politică odată cu scandalul dosarelor în care era cercetat, Ioan Oltean spune că i-a lipsit mereu politica.

”Mi-a lipsit politica și am depășit momentele mai ușor decât aș fi crezut. În momentul în care am renunțat la funcțiile pe care le-am avut, mă gândeam ce o să fac, cum o să mă descurc. Ei, uite că m-am descurcat. Trăiesc și din pensia specială, nu e un lucru pe care îl ascund. Am și pensie normală, sunt avocat de profesie, am și profesat, sunt membru al Baroului de avocatură din București. Deci nu mi-a lipsit niciodată lucrul. Dacă mâine ar trebui să mă duc să dau cu sapa, nu aș avea niciun fel de problemă să o fac”, a mai adăugat Oltean.

În cei mai bine de 5 ani de când a renunțat la viața politică, Ioan Oltean spune că nu s-a asociat cu niciun partid și nu a ajutat în campania electorală nicio formațiune politică.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos:

1 notes
644 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *