Ioan Oltean: ”PNL nu există în plan politic județean. E un partid mort și e regretabil ce se întâmplă”

 -  -  32259


Fostul lider politic Ioan Oltean a analizat, vineri seara, într-o emisiune la postul de televiziune AS-TV, activitatea Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud după alegerile locale de anul trecut și a tras câteva concluzii. Una dintre acestea este că formațiunea politică are nevoie de schimbări importante pentru a funcționa în viitor, PNL fiind, în opinia lui Ioan Oltean, ”un partid mort” în plan județean.

Din păcate, toată lumea observă că, în plan politic județean, Partidul Național Liberal nu există. E un partid mort. Dacă mergeți la sediul partidului, o să constatați că, în afară de secretară, nu mai e nimeni pe acolo. Rar se mai abate câte un membru oarecare prin sediul partidului. La nivel de județ, dacă urmărim presa locală, o să constatăm că liderii PNL lipsesc cu desăvârșire din viața publică, din viața județului. Dacă o să ne uităm la parlamentarii județului Bistrița-Năsăud, deși au trecut câteva luni de când ei au fost aleși, o să constatăm că ei nu s-au remarcat absolut cu nimic prin conferințe de presă, prin teme pe care să le dezbată, prin acțiuni parlamentare care să arate valoarea lor și interesul lor pentru problematica cu care se confruntă județul Bistrița-Năsăud. Eu am văzut doar acțiunile parlamentarilor Partidului Social Democrat. Este regretabil că parlamentarii noștri nu se manifestă. Partidul în sine nu se manifestă prin acțiuni, prin proiecte evidente nici la nivelul municipiului Bistrița, cu toate că avem primar de mai bine de 6 luni. E regretabil pentru că suntem partidul de guvernământ, suntem partidul care ar trebui să domine scena politică județeană prin acțiuni, prin proiecte și prin modul în care ne punem în valoare programul pe care l-am supus dezbaterilor în campaniile electorale atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele parlamentare”, a spus Ioan Oltean în emisiunea ”Politici de fier” de la AS-TV, moderată de Dorin Arsinte.

Sursa citată consideră că, în prezent, singura voce politică a Partidului Național Liberal care se aude în Bistrița-Năsăud este cea a prefectului Stelian Dolha.

”Căpătând și statut de om politic, Stelian Dolha mai iese. În rest, nu există alți lideri politici ai partidului care să fie prezenți și să aibă o notorietate incontestabilă”, a mai spus Oltean.

”Deși PNL Bistrița-Năsăud a obținut rezultate bune la alegeri, performanța nu se vede în plan local”

Deși spune că e PNL a obținut rezultate ”remarcabile” la toate rundele de alegeri de anul trecut, Ioan Oltean afirmă că aceste rezultate nu se regăsesc în performanța actuală a partidului.

”Partidul și organizația județeană Bistrița-Năsăud au obținut rezultate excelente în toate alegerile și se situează în primele 10 organizații la nivel național, ceea ce este un lucru absolut remarcabil, dar nu e suficient. Această performanță nu se regăsește în activitatea politică și în reprezentarea partidului nostru la nivel național. E regretabil și dăunător pentru partidul în sine. (…) Când am spus că rezultatele sunt foarte bune, eu m-am raportat la rezultatele altor organizații ale PNL. La nivelul județului Bistrița-Năsăud, scorul electoral obținut la alegerile locale, în raport cu scorul altor organizații PNL din țară, este unul care poziționează partidul în primele 10 organizații, ceea ce e un lucru excelent. În schimb, dacă ne raportăm la rezultatele pe care le-a obținut PSD în Bistrița-Năsăud, atunci noi suntem oarecum puși în umbra acestui partid. Noi avem 18 primari, iar PSD are vreo 40 și de primari, ceea ce nu e puțin lucru. Aici este regretabil un lucru – că PNL nu și-a folosit la maximum potențialul uman pe care l-ar fi avut. La alegerile locale, PNL putea să obțină un rezultat la fel de bun, poate chiar mai bun decât cel al PSD. Dar aici există un dacă mare – dacă liderii partidului și-ar fi folosit la maximum potențialul și ar fi identificat și susținut cei mai buni candidați din teritoriu. Avem 18 primari, dar singura performanță notabilă la alegerile locale este performanța primarului din Năsăud. El și-a câștigat mandatul în luptă cu un candidat în exercițiu. Plecăm de la premisa că orice candidat în exercițiu la funcția de primar are un avantaj incontestabil față de ceilalți candidați. Dacă veți face o analiză, veți observa că 90 la sută, poate și mai bine din procentul candidaților sunt foști primari în exercițiu. (…) La Bistrița am câștigat pentru că, incontestabil, candidatul nostru era mai bun decât al PSD”, a mai declarat cel care deține calitatea de membru al PNL Bistrița-Năsăud.

Sursa citată este de părere că, dacă PNL Bistrița-Năsăud ar fi făcut eforturi ceva mai mari la alegerile locale, organizația județeană ar fi putut să obțină încă cel puțin 10 fotolii de primar.

Mai există cel puțin încă 10 comune în care PNL putea să câștige alegerile, dacă conducerea partidului ar fi privit cu foarte multă atenție acest lucru. Dacă nu excludeam primarul din Coșbuc din partid, mai aveam un primar. Dacă la Negrilești primarul PNL era susținut în continuare, mai era un primar la noi. Dacă discuțiile continuau cu primarul din Telciu, așa cum ar fi fost normal, mai aveam un primar și la Telciu. Și la Dumitra, și la Cetate, și în alte 5-6 unități administrativ teritoriale unde primarii în exercițiu, care au fost în PNL, după evenimentele din plan politic, după plecarea de la guvernare a PSD, s-ar fi întors în partid”, consideră fostul președinte al Partidului Democrat-Liberal Bistrița-Năsăud.

La alegerile locale din 2020, PNL Bistrița-Năsăud a ”neglijat” Consiliul Județean

În plus, în opinia lui Ioan Oltean, dacă PNL ar mai fi avut încă zece primari, atunci ar fi avut mult mai multe voturi la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

”Asta însemna încă 2, 3, 4 consilieri județeni adăugați la cei pe care îi aveam, care însemna aproape o majoritate la nivelul Consiliului Județean și atunci lucrurile s-ar fi schimbat în mod favorabil PNL”, a mai spus sursa citată, care a admis că era greu de câștigat președinția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan fiind, în opinia lui Ioan Oltean, un candidat ”puternic și greu de bătut”.

Dar, deși nu a avut șanse de a obține funcția de președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, PNL ar fi putut avea majoritate în Consiliul Județean. Din acest punct de vedere, Ioan Oltean consideră că actuala conducere a PNL Bistrița-Năsăud a ”neglijat” acest aspect.

Radu Moldovan era greu de bătut, dar noi puteam obține o majoritate în Consiliul Județean. Cu o majoritate, lucrurile s-ar fi schimbat, am fi avut doi vicepreședinți, 16 consilieri, lucrurile erau schimbate radical în favoarea PNL și poate a comunității. Mai e un lucru care e regretabil – acela că nu am reușit să facem o majoritate împreună cu PMP. Era în interesul nostru să avem o majoritate. Dacă tot nu am reușit să obținem o majoritate singuri, atunci realizarea unei coaliții cu PMP și realizarea unei majorități la nivelul Consiliului Județean ar fi trebuit să fie obiectivul numărul 1 al conducerii județene. Din păcate, conducerea PNL a neglijat acest aspect. PNL nu și-a dorit o majoritate la nivel de județ. Dacă ar dorit-o, ar fi putut să o obțină, iar dacă ar fi obținut-o, nu am mai fi văzut prin presă nemulțumirile primarilor cu privire la modul în care a fost împărțit bugetul județean. Cred că nu s-a înțeles un lucru – Consiliul Județean, ca și entitate administrativă, e mai important pentru partid decât Primăria municipiului Bistrița. Politic gândind lucrurile, un partid, folosindu-și influența asupra unui județ, poate obține o imagine și o tărie mult mai mare decât o are folosind doar circuitul Primăriei Bistrița. Să nu uităm că în județ sunt 62 de unități administrativ-teritoriale, dintre care 61 sunt în afara municipiului Bistrița. (…) Printr-un joc politic și printr-o negociere înțeleaptă, noi am fi putut să avem și controlul Consiliului Județean, dar asta înseamnă o anumită pricepere, o anumită diplomație, un anumit interes față de partidul pe care îl reprezinți”, a mai declarat Oltean.

”Ioan Turc este un foarte bun orator”

În ceea ce îl privește pe primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, Ioan Oltean a spus că își dorește ca acesta să reușească să pună în practică tot ceea ce a promis.

”După 6 luni de conducere liberală, Bistrița e pustie. Eu sper din suflet ca primarul Ioan Turc să își intre în pâine. Dacă va reuși să facă ceea ce a promis, va fi extraordinar. El dă foarte bine din gură, este un excelent orator. Sper să fie și un foarte bun practician și să pună în practică ceea ce a promis în campanie, pentru că a promis lucruri foarte frumoase, are un program de guvernare locală foarte interesant, foarte bun, trebuie doar să se străduie mai mult și să îl pună în aplicare”, a mai spus sursa citată.

”Robert Sighiartău a ajuns prea repede în funcția de secretar general al PNL”

În analiza făcută în timpul emisiunii, Ioan Oltean a exprimat câteva opinii și în ceea ce îl privește pe secretarul general al PNL, deputatul Robert Sighiartău.

”În opinia mea, funcția de secretar general e a doua funcție importantă într-un partid. După cel care reprezintă imaginea partidului, secretarul general este cel care se ocupă de organizarea partidului. Este o funcție excelentă. În opinia mea, Robert Sighiartău a ajuns prea repede să aibă o asemenea funcție. În viață, lucrurile e bine să vină toate la timpul lor. Eu cred că prea repede a ajuns în această funcție, ca dovadă nu a gestionat-o și a nu a putut-o gestiona așa cum ar putut să o facă dacă ar fi primit-o peste vreo 10 ani, când ar fi avut o altă experiență, ar fi acumulat cunoștințe politice și nu numai. Cu certitudine, altfel ar fi gestionat-o. A primit-o mult prea repede și a pierdut-o la fel de repede. Păcat! Eu sper ca Robert Sighiartău să se trezească, să coboare cu picioarele pe pământ și să realizeze că orice funcție trebuie gestionată la momentul potrivit, iar dacă o obții mai repede, atunci trebuie să te strădui să o gestionezi foarte bine. Potențial are Robert Sighiartău, eu am intuit acest lucru și l-am susținut, dar lipsa de experiență, de colaborare și de interacțiune cu cei care știau mai multă politică decât el l-au dus în situația în care astăzi nu se poate lăuda că este un lider politic de anvergura la care ar fi putut să fie în mod normal”, a mai precizat Oltean.

Revine Ioan Oltean în politică? ”Partidul nu mai poate continua așa cum e astăzi!”

În finalul emisiunii, Ioan Oltean a vorbit și despre alegerile interne din PNL Bistrița-Năsăud care vor avea loc în acest an.

Anul acesta e un an greu pentru partid pentru că vor avea loc alegeri în interiorul partidului și sper că până în octombrie-noiembrie să se încheie acest proces. Este foarte important modul în care se derulează alegerile. La Bistrița se anunță o competiție extrem de interesantă, cu cel puțin 4-5 candidați care, chiar dacă unii dintre ei nu au spus-o în mod expres, lasă într-un fel sau altul impresia că ar putea să fie candidați, dar s-ar putea să fie și alți candidați care să ia în calcul o asemenea alternativă. Un lucru e important – la nivelul județului Bistrița-Năsăud, partidul trebuie să trateze cu maximă importanță acest eveniment politic. Așa cum e astăzi, partidul nu poate continua. Formula de conducere a partidului este atât de păguboasă, încât dacă ea se continuă riscăm ca în 2024 să devenim printre cele mai slabe organizații din țară, nu doar sub aspect politic, ci și administrativ. Lipsa de activitate politică produce consecințe și în ceea ce privește gestionarea funcțiilor administrative – de primari, prefect, la nivel guvernamental. Un partid politic cu oameni valoroși în teritoriu și la nivel național va gestiona mult mai interesant și mai bine interesele țării și ale comunităților. De aceea, cred că toți colegii mei care vor să intre în această bătălie trebuie să fie extrem de atenți și responsabili și să înțeleagă că nu poți să conduci partidul doar dintr-un birou”, a precizat Ioan Oltean.

Jurnalistul Dorin Arsinte l-a întrebat pe Ioan Oltean dacă analizează posibilitatea de a candida pentru funcția de președinte al Partidului Național Liberal Bistita-Năsăud. Iată ce a răspuns fostul lider politic: ”Nu știu dacă voi candida, dar în mod cert mă voi implica pentru că partidul trebuie să învie, să devină activ, să devină un partid responsabil și pentru asta cred că pot să mă implic, măcar cu un sfat dat celor pe care eu îi voi considera că merită să conducă acest partid. Nu am niciun favorit, singurul meu favorit sunt eu, dar o să vedem care sunt liderii care se conturează și care sunt echipele pe care o să le urmeze, pentru că partidul e ca un sport de echipă. În funcție de aceste lucruri, este posibil să mă orientez și să sprijin un lider cu o echipă sau alta. Vom trăi și vom vedea. Eu nu îmi doresc să fiu în vârful partidului, ci îmi doresc ca partidul să funcționeze și să poată să gestioneze așa cum se cuvine”.

Întreaga emisiune difuzată vineri seara la AS-TV poate fi urmărită mai jos:

1235790cookie-checkIoan Oltean: ”PNL nu există în plan politic județean. E un partid mort și e regretabil ce se întâmplă”
3 notes
1384 views
bookmark icon

3 thoughts on “Ioan Oltean: ”PNL nu există în plan politic județean. E un partid mort și e regretabil ce se întâmplă”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.