Ioan Szabo își va pierde atribuțiile de primar și are BELELE mari! S-ar putea să ia INTERDICȚIE la alegerile din vară! Comuna Șanț (cu 10.000 de hectare de pădure) e o MIZĂ enormă, dacă Szabo e scos din schemă prin scandalul de Integritate! Ce zic specialiștii din Prefectură!

 -  -  32328


Ioan Szabo a fost declarat INCOMPATIBIL de către Agenția Națională de Integritate! Înalta Curte de Casație și Justiție a dat decizie finală în acest sens și astfel, Szabo își pierde atribuțiile de primar!

Ioan Szabo își încetează mandatul dintr-o scăpare banală: acesta a făcut parte din Consiliul de Administrație al unei școli în timp ce era primar de Șanț! O primă decizie a fost pronunțată acum 3 ani, dar primarul a atacat-o în instanță și în luna decembrie 2019 a primit răspunsul final: a fost declarat incompatibil!

Problema este că Ioan Szabo s-ar putea să aibă INTERDICȚIE la alegerile din vară. În acest caz, Primăria Șanț devine o miză uriașă pentru PNL-iști și PSD-iști, deopotrivă!

Carmen Toderașc, șefa Serviciului Juridic din cadrul Instituției Prefectului a fost przentă a conferința de presă a lui Stelian Dolha și s-a pronunțat cu privire la situația primarului Ioan Szabo.

 

Reporter: – referitor la comuna Șanț, la primar… vor fi alegeri anticipate? Se așteaptă până în vară?

Carmen Toderașc: – Înainte cu 1 an de zile de alegeri, NU se pot face alegeri anticipate. În schimb, viceprimarul poate să preia atribuțiile primarului… în momentul în care se va emite ordin, într-un articol al ordinului vom prevedea inclusiv aceste lucruri!

Reporter: – Și domnul primar are voie să mai candideze sau nu?

Carmen Toderașc: – Tocmai v-a spus domnul prefect că facem o adresă la ANI să ne informeze din punctul LOR de vedere, din punctul nostru de vedere, cred că NU va putea candida, dar să vină un răspuns concret din punctul celor care au aceste atribuții!

Reporter: – Între timp, legea s-a schimbat, adică poți să faci parte din Consiliile de Administrție, nu?

Stelian Dolha: – Lăsați-ne să avem informații concrete, de la Agenția Națională de Integritate… dar pe lege, NU poate! Dar haideți să vedem răspunsul final!

stelian dolha

Carmen Toderașc: – Potrivit Codului Civil, prescripția generală este de 3 ani. În cazul în care se face o acțiune în instanță, prescripția se întrerupe! Primarul a făcut acțiunea în instanță în termenul de prescripție, în data 28 iunie 2017. Întrerupându-se prescripția, se șterge ce a fost înainte și începe o nouă prescripție, de la rămânerea definitivă a deciziei de la Înalta Curte. Respectiv din 11.12.2019, curge un nou termen de prescripție. Deci, li se aplică din punctul nostru de vedere! Dar trebuie să vină un răspuns avizat de la cei care se ocupă cu aceste lucruri (ANI).

Reporter: – Având în vedere faptul că incompatibilitatea dânsului datează din 2017? nu?

Carmen Toderașc: – Nu, din 2012 până în 2014 spune raportul ANI…. da, până în 3 iulie 2014!

Reporter: – trebuie să restituie slariile obținute în această perioadă?

Carmen Toderașc: – Nu, nu, are efect doar pentru viitor…S-a constatat, e o sancțiune, deci NU se revine asupra ceea ce a fost! E o sancțiune administrativă, NU una disciplinară!

Reporter: – Ați avut vreo discuție cu domnul primar? V-a spus ce are de gând să facă în perioada următare?

Carmen Toderașc: – Prin secretar am ținut legătura, secretarul având obigația să facă referatul și din discuții am înțelesc că domnul primar nu are decizia, nici cea de la Curte, o are avocatul care-i din București… casa de avocatură Mușat…

Reporter: – Strict juridic, s-ar putea ca domnul primar Szabo să deschidă un proces și să fie suspendată interdicția de a candida?

Carmen Toderașc: – La ce vă referiți?

Reporter: – Dacă dorește să candideze la un nou mandat…

Carmen Toderașc: – Biroul Electoral Județean de Circumscripție, ei vor verifica dacă domnul primar îndeplinște condițiile de a fi ales! Deci NU altcineva și dacă la momentul respectiv, decizia biroului o să fie într-un anumit fel, și poate să dea în judecată, sigur!

Reporter: – Și în perioada asta, în care atacă, poate sau NU poate să candideze?

Carmen Toderașc: – Asta e o problemă a Biroului Electoral Județean, deci nu ne băgăm peste alte atribuții!

Reporter: – Și ordonator de credite a devenit domnul viceprimar?

Carmen Toderașc: – Deocamdată nu face altceva decât semnează pentru primar! Încă NU a preluat atribuțiile primarului! Până NU este emis ordinul în care se constată încetarea… că asta face ordinul prefectului: Constată! Constată că s-au îndeplinit condițiile de încetare înainte de termen a mandatului de primar. Și într-un articol următor se va scrie că viceprimarul va prelua atribuțiile acestuia. Și atunci va fi ca și primarul!

Comuna Șanț, o MIZĂ enormă, dacă Szabo e scos din schemă prin scandalul de Integritate! Sunt 10.000 de hectare de pădure și 3 MILIOANE de euro, buget anual!

Ioan Szabo a devenit primar în anul 2012, deși a candidat din partea PDL (partid care era-n picaj la acea oră). Cu numai 180 de voturi în plus, Ioan Szabo l-a învins pe Cornel Moisil, fost primar PSD care avea la activ 3 mandate. Ulterior, Szabo a trecut la PSD și la referedumu pentru familie, europarlamentare, prezidențiale a scos rezultate bune în alegeri (în special e baza voturilor neoprotestanților pe care-i controlează)…


Dacă Szabo va fi scos din joc, vor începe luptele politice pentru Primăria Șanț, comună cu 3.000 de locuitori și buget de 3 MILIOANE de euro/an . De fapt, miza enormă a acestei comune o reprezintă cele 10.000 de hectare de pădure, administrate prin Ocolul Silvic Izvorul Someșului.

Prin investițiile realizate, primarul Ioan Szabo este favorit pentru cel de-al 3-lea mandat, însă NUMAI dacă va reuși să intre-n alegeri. Dacă este blocat prin decizia Agenției Naționale de Integritate, Szabo va avea un rol secund, de a dirija voturile înspre viitorul candidat, propus de partidele care intră-n cursă!

3 notes
1453 views
bookmark icon

3 thoughts on “Ioan Szabo își va pierde atribuțiile de primar și are BELELE mari! S-ar putea să ia INTERDICȚIE la alegerile din vară! Comuna Șanț (cu 10.000 de hectare de pădure) e o MIZĂ enormă, dacă Szabo e scos din schemă prin scandalul de Integritate! Ce zic specialiștii din Prefectură!

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *