Ioan Turc: ”Conducerea Primăriei Bistrița a pierdut din neglijență finanțarea europeană pentru reabilitarea Colegiului Național Liviu Rebreanu!”

 -  -  17661


 

Președintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, s-a arătat îngrijorat față de situația secției de Limba germană de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, criticând și faptul că administrația locală nu a reușit să reabiliteze corpul principal al prestigiosului colegiu.

”Situația secției de limba germană de la Colegiul Național “Liviu Rebreanu”
nemulțumește pe toata lumea: elevi, profesori, proprietar, adică Biserica
Evanghelică, dar și pe reprezentanții Forumului German”, a declarat Ioan Turc, într-o conferință de presă.

Potrivit liberalului, acest lucru se datorează unor motive. ”Primăria Bistrița, atunci când a primit în folosință gratuită, pe o perioadă de 99 de ani, clădirea Colegiului Național Liviu Rebreanu, a promis că va reabilita capital corpul A. Nu s-a întâmplat absolut nimic! Rezultatul este zero! Au pierdut finanțarea europeană din cauza faptului că șefimea din Primăria Bistrița a uitat să trimită în timp util o adresă, o adeverință, o țâdulă. De atunci nu găsim bani pentru reabilitarea acestui monument de arhitectură care are o destinație cu totul specială”, a mai spus Ioan Turc.

Liberalul a mai precizat că nu există o politică de resurse umane care să încurajeze intrarea în sistem a profesorilor de limba germană.

Sunt tot mai puțini profesori la secţia germană de la Liviu Rebreanu, iar alții nu sunt încurajați să vină. Există soluţii, bonificaţii, pot fi angajaţi, pentru că este vorba despre un interes major, profesori care au ieşit în pensie, dar cu normă întreagă, nu în bătaie de joc, 2-3 ore, pentru că nu sunt interesaţi. Examenul de limba germană susținut de elevii de la secția germană de la Liviu Rebreanu este corectat în Germania, nu în România, iar rata de promovabilitate este de 100 la sută, în condițiile în care 98 la sută dintre elevi sunt români. Deci vorbim practic de un învățământ de elită. Este extrem de important modul în care aceștia sunt tratați”, a precizat președintele PNL Bistrița-Năsăud.

Turc a criticat faptul că autoritățile locale au omis să invite la întâlnirea cu ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu., și pe reprezentanții comunității germane.

”Când a venit doamna ministru Andronescu la Bistrița şi a mers inclusiv la Liviu Rebreanu, nu i-a invitat pe reprezentanții comunității germane, pe reprezentanţii proprietarului care a fost totuşi atât de amabil cu comunitatea românească, nici pe reprezentanţii Forumului German. Practic, ministrul, Primăria sau reprezentanţii primăriei, și conducerea școlii își dau mâna pentru marginalizarea învățământului în limba germană la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu. Ceea ce s-a întâmplat punctual când a venit doamna Andronescu la Bistriţa este o palmă pe obrazul oraşului, un lucru ruşinos. Oameni buni, schimbaţi-vă atitudinea, discutăm despre un învăţământ de elită şi despre interesul atâtor copii bistriţeni de a învăţă şi de a și reuşi în viaţă, pentru că este o mare preocupare”, a mai adăugat Ioan Turc.

 

 

17 bookmark
0 notes
386 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.