Ioan Turc, despre fosta clădire a Bibliotecii Județene: ”Dacă eram primar la acea vreme, aș fi propus și aș fi identificat resurse pentru cumpărarea acestei clădiri”

 -  -  11293


Primăria Bistrița va analiza posibilitatea includerii fostei clădiri a Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud pe lista monumentelor istorice, a anunțat primarul Ioan Turc, care spune că va purta discuții cu specialiștii municipalității și va lua o decizie.

Ioan Turc a făcut această afirmație în ultima ședință ordinară din acest an a Consiliului Local Bistrița, după ce consilierul USR Nicolae Pavelean i-a cerut primarului lămuriri pe această temă.

”În urmă cu câteva luni, Comisia de Urbanism a venit cu o propunere de includere a clădirii vechii Biblioteci în lista monumentelor istorice. Aș dori să ne lămuriți ce faceți cu această propunere, întrucât am aflat că nu au fost inițiate demersurile pentru includerea fostei clădiri a Bibliotecii, ci doar pentru clădirea de pe Bulevardul Independenței”, a spus consilierul Nicolae Pavelean.

Primarul Ioan Turc a precizat că va analiza această propunere, inclusiv cu specialiștii din cadrul Primăriei Bistrița și va lua o decizie.

”Am demarat procedurile pentru înscrierea pe lista monumentelor istorice a clădirii care a avut funcțiunea de spital, ținând cont de caracteristicile acestei clădiri. În ceea ce privește fosta clădire a Bibliotecii Județene, vom analiza și această oportunitate. Să nu uităm faptul că această clădire a fost scoasă la vânzare ani la rând. Să nu eludăm faptul că municipalitatea, care avea un drept de preempțiune pentru cumpărarea acestei clădiri, nu și-a valorificat acest drept, în așa fel încât clădirea – care altminteri ar fi trebuit să ajungă în proprietatea municipalității – a fost cumpărată de către o societate sau de către o persoană fizică, nici nu cred că are foarte mare importanță. (…) A introduce acum această clădire pe lista monumentelor istorice ar aduce cumva a naționalizare. Adică, Primăria nu a manifestat niciun fel de interes, deși legea îi acordă un drept de preempțiune. În schimb, după ce vine o entitate privată și cumpără, hop Primăria vine și înscrie clădirea pe lista monumentelor istorice. Este o discuție care trebuie făcută. Am să mă consult, inclusiv cu dumneavoastră, cu consilierii locali pe această temă și vom ajunge la o concluzie”, a răspuns primarul Ioan Turc.

Edilul Bistriței afirmă că dacă ar fi fost primar la acea vreme ar fi propus Consiliului Local cumpărarea acestei clădiri.

”Să fiu cât se poate de explicit: dacă eram primar la acel moment, aș fi propus Consiliului Local și aș fi identificat resurse financiare pentru cumpărarea ei”, a adăugat sursa citată.

În prezent, imobilul, care a a adăpostit cartea bistrițenilor timp de 56 de ani, este în paragină.

1390380cookie-checkIoan Turc, despre fosta clădire a Bibliotecii Județene: ”Dacă eram primar la acea vreme, aș fi propus și aș fi identificat resurse pentru cumpărarea acestei clădiri”
1 notes
418 views
bookmark icon

One thought on “Ioan Turc, despre fosta clădire a Bibliotecii Județene: ”Dacă eram primar la acea vreme, aș fi propus și aș fi identificat resurse pentru cumpărarea acestei clădiri”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.