Politic

Ioan Turc: ”Este nevoie de sistematizarea legislației de urbanism. Un cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va fi un instrument extrem de util în demersul nostru de realizare a unui nou PUG”

 -  - 


Președintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a anunțat că un proiect care vizează sistematizarea legislației de urbanism se află în dezbatere publică la nivel național. Turc spune că proiectul prevede realizarea unui cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, document util inclusiv în demersul Primăriei Bistrița de a întocmi un nou Plan Urbanistic General (PUG).

Este nevoie, așa cum bine vedem inclusiv în municipiul Bistrița, de o sistematizare a legislației de urbanism. Salut realizarea unui cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, document care se află în consultare publică și care va sistematiza legislația de urbanism. Expansiunea necontrolată a perimetrelor construite, intervențiile urbane agresive, cu repercusiuni asupra infrastructurii de bază, de transport și de utilități, birocratizarea excesivă și timpii lungi pentru realizarea documentațiilor de urbanism și pentru avizarea acestora, procedurile ineficiente în materia disciplinei în construcții sunt argumente pentru care un document de genul celui aflat în consultare publică era absolut obligatoriu”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, Ioan Turc.

Liderul liberalilor din Bistrița-Năsăud spune că acest cod va fi un instrument legislativ clar, care va reglementa toate aspectele legate de urbanism și care va fi adaptat cerințelor actuale.

”Simplificarea unor mii de avize și acorduri pentru construcții, protejarea patrimoniului cultural, a mediului natural, precum și suprataxarea construcțiilor ilegale în scopul descurajării acestor practici sunt câteva dintre principalele beneficii ale viitorului cod. Sistematizarea legislației va avea ca impact inclusiv operaționalizarea conceptului de ghișeu unic, despre care s-a vorbit mult, între autoritățile administrației publice locale și entitățile avizatoare, scopul acestuia fiind degrevarea de sarcini administrative inutile, reducerea birocrației, a costurilor și a riscurilor de corupție”, a mai spus Turc.

În calitate de primar al municipiului Bistrița, Ioan Turc a amintit că administrația locală intenționează să realizeze un nou Plan Urbanistic General, noul cod fiind un document util în acest demers.

Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va fi un instrument util în demersul pe care suntem hotărâți să îl facem. De aceea, în această perioadă în care se face dezbatere publică pe marginea codului, vom veni cu propuneri și amendamente și vom încerca să contribuim și noi la definitivarea unui document pe cât de așteptat, pe atât de util”, a încheiat Turc.

23 views
bookmark icon

2 thoughts on “Ioan Turc: ”Este nevoie de sistematizarea legislației de urbanism. Un cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va fi un instrument extrem de util în demersul nostru de realizare a unui nou PUG”

Oldest
Newest
Most Upvoted

  Write a comment...

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Oldest
  Newest
  Most Upvoted