Ioan Turc: ”Îmi doresc o alianță cu PMP, dar eu nu pot răsturna rezultatul alegerilor. Aștept o poziție rezonabilă din partea domnului Simionca”

 -  -  21244

Negocierile dintre PMP și PNL în plan local nu s-au încheiat încă, deoarece liderii celor două formațiuni politice nu au reușit să ajungă la un numitor comun până în acest moment, potrivit președintelui PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc. Liderul liberalilor din Bistrița-Năsăud susține că încă așteaptă o ”poziție rezonabilă” din partea liderului județean al PMP, Ionuț Simionca.

Prezent în emisiunea moderată de Simona Bozbici de la Bistrița Express, liderul liberalilor din Bistrița-Năsăud a declarat că își dorește o alianță cu PMP în plan local, dar nu poate răstunra rezultatul alegerilor.

Am avut două întâlniri și cu PMP-ul, dar deocamdată nu am ajuns la un acord. Eu vreau să fiu foarte limpede, îmi doresc o alianță cu PMP pentru Consiliul Județean și îmi doresc ca acolo unde putem, unde artimetica ne ajută, să ne coalizăm pentru a avea majoritate în cât mai multe consilii locale. Dar ceea ce nu pot accepta este a răsturna rezultatul alegerilor, pentru că PMP nu a câștigat aceste alegeri. Eu nu pot cauționa un partid, o formațiune prin înțelegeri la masa verde de natură să altereze voința cetățenilor, a oamenilor. Am văzut și eu acele pretenții ale domnului Simionca cu 21 de primării unde ar trebui să îi ajutăm să își pună viceprimari, mai nou vor viceprimar la Bistrița și la Beclean, vicepreședinte la Consiliul Județean. Domnule, pentru asta câștigați alegerile!”, a spus Ioan Turc.

Ionuț Simionca impune condiții, Ioan Turc le exclude din start

Ioan Turc spune că negocierile sunt blocate în acest moment, pentru că Ionuț Simionca ar condiționa formarea unei majorități cu PNL în Consiliul Județean.

Atunci când am ajuns la discuții despre majoritatea în Consiliul Județean, lucrurile s-au cam blocat pentru că domnul Simionca condiționează de fapt realizarea unei majorități între PNL și PMP în Consiliul Județean de susținerea de către PNL ca PMP-ul să aibă viceprimar la Bistrița și la Beclean. E aberant, iertați-mă, pentru că se știe foarte bine că noi avem o înțelegere, un acord cu USR-PLUS, în urma căruia îi revine un portofoliu de viceprimar, iar în ceea ce privește Becleanul, scorul PMP a fost unul slab. În condițiile în care raportul de forță e de 3 la 1, nu poți să vii și să ceri susținerea de către o majoritate în raport cu minoritatea pe care o reprezinți pentru ca minoritatea să iasă în câștig. Sigur, în politică sunt permise multe, am văzut situații și poate nu puține. (…) Eu cred că trebuie să urmărim cu atenție modul în care oamenii au votat și acest lucru i l-am spus și domnului Simionca. De asemenea, i-am mai spus că peste tot unde PMP are un consilier local în plus, absolut peste tot, noi, PNL, suntem de acord să susținem PMP pentru a forma o majoritate dacă aritmetic este posibil și să susținem ca PMP să își promoveze un viceprimar. Pentru Consiliul Județean, propunerea noastră a fost majoritate, urmărirea unui proiect administrativ comun și susținere reciprocă pentru un vicepreședinte din partea PNL și a unui vicepreședinte din partea PMP. Domnul Simionca spune că putem să facem acest lucru la Consiliul Județean dacă le dăm viceprimar la Bistrița și la Beclean. Nu au obținut un număr suficient de mare de voturi pentru ca o asemenea înțelegere să fie și una corectă din punct de vedere politic”, a mai explicat Ioan Turc.

Întrebat dacă exclude ca orașele Bistrița și Beclean să aibă viceprimari PMP, chiar dacă asta ar însemna să piardă și susținere aPMP în Consiliul Județean, Ioan Turc a răspuns: ”Bineînțeles! Categoric!”.

Ioan Turc nu este de acord nici cu solicitarea liderului PMP care vizează proiectul de lege Autostrada Nordului. ”Autostrăzile nu se construiesc prin legi. Este aberant!”

Ioan Turc a făcut și câteva comentarii în legătură cu o altă condiție impusă liberalilor de liderul PMP din Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, fiind vorba despre solicitarea de adoptare a proiectului de lege privind construcția Autostrăzii Nordului.

Autostrăzile nu se construiesc prin legi. Este aberant! (…) Chestia cu Autostrada Nordului, haideți să fim foarte limpezi, e o temă pe care domnul Simionca a apucat-o așa de coadă într-un scop sută la sută propagandistic. De ce spun acest lucru? Pentru că tema Autostrăzii Nordului este foarte veche, foarte veche, apoi procedura pe care a început-o un anumit grup din care și domnul Simionca face parte este tot la Parlament. Între timp, Ministerul Transporturilor, am avut o discuție imediat după ce PNL a preluat puterea, a demarat procedura pentru studiul de fezabilitate, în urma căruia se va decide dacă va fi autostradă, drum expres sau dacă se va merge pe variantă mixtă. Adică pe anumite porțiuni să fie autostradă, pe alte porțiuni drum expes. Așadar, în acest moment, noi suntem în interiorul acestei proceduri. Tot după ce PNL a ajuns la putere, l-am rugat pe ministrul Transporturilor și pe premierul Ludovic Orban să fie de acord cu principiul ca după ce procedurile tehnice se vor încheia, aici ne referim la studiul de fezabilitate și la proiectul tehnic, lucrările să înceapă cu prioritate pe segmentul drumurilor de centură, inclusiv pentru drumul de centură al municipiului Bistrița. Acest lucru înseamnă o centură construită mai devreme. (…) Vom avea cu siguranță drum de centură la Bistrița, deși suntem interesați ca și Becleanul să aibă drum de centură, pentru că știm ce situație neplăcută există acolo.Suntem interesați ca și Dejul să aibă drum de centură. Tot în acest context, mai spun că se lucrează și la documentația pentru drumul rapid Dej – Cluj, lucru care presupune că de la Bistrița la Cluj, având în vedere că cel mai mare tafic de mărfuri și de persoane este între Bistrița și Cluj, vom avea o soluție de drum rapid. În ceea ce privește drumul rapid Suceava – Baia Mare, haideți să luăm Bistrița-Baia mare, el ne va lega de fapt la rețeaua de drumuri și autostrăzi din Europa, pentru că pe relația Petea – Satu Mare vom avea acees la infrastructura de autostrăzi din Europa”, a completat Turc.

În plus, primarul ales al Bistriței a mai afirmat că PMP nu a venit cu o solicitarea cu privire la Autostrada Nordului în timpul negocierilor cu PNL și că a aflat de această solicitare din presă.

Ioan Turc încă așteaptă o ”poziție rezonabilă” din partea liderului PMP de Bistrița-Năsăud

”Eu încă aștept ca domnul Simionca și PMP să demonstreze că într-adevăr își doresc să vină alături de PNL și împreună să constituim o majoritate la Consiliul Județean și majorități în cât mai multe consilii locale. Nu am capitulat din acest punct de vedere, încă aștept o poziție rezonabilă a domnului Simionca, în așa fel încât să putem face o înțelegere corectă”, a mai transmis președintele PNL Bistrița-Năsăud.

Negocieri și cu USR-PLUS, dar în termeni normali

De asemenea, tot la capitolul negocieri, Ioan Turc a spus că a avut o discuție și cu liderii USR-PLUS, dar aceasta a decurs în termeni absolut normali. ”fără foarte mult nuanțe, fără foarte multe tonuri”.

Întreaga emisiune de la Bistrița Express poate fi urmărită mai jos:

Publicată de Bistrita Express pe Joi, 8 octombrie 2020
2 notes
369 views
bookmark icon

One thought on “Ioan Turc: ”Îmi doresc o alianță cu PMP, dar eu nu pot răsturna rezultatul alegerilor. Aștept o poziție rezonabilă din partea domnului Simionca”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *