Ioan Turc: ”Nu sunt de acord cu casetele metalice din zona platformelor de colectare a deșeurilor”. Care este propunerea primarului

 -  -  21294


Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, nu este de acord cu varianta pe care a ales-o Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri de a amplasa casete metalice pe platformele de colectare a deșeurilor din oraș. Din acest motiv, edilul Bistriței propune alte soluții.

Într-o emisiune de la Bistrițeanul Live, primarul Ioan Turc a precizat că le-a spus atât celor de la ADI Deșeuri, cât și celor de la Supercom că nu agreează această variantă pentru depozitarea deșeului menajer și că și-ar dori ca în municipiul Bistrița să fie implementată o variantă pe care a ales-o și administrația din municipiul Cluj-Napoca.

”Avem o problemă mare cu platformele de gunoi. S-a investit fără niciun fel de cap în acele casete de fier, de metal. Le-am spus foarte clar celor de la ADI și celor de la Supercom că nu sunt de acord cu această soluție. Degeaba încerci să pui sistem de închidere pe o structură de tablă diformă pentru că nu merge. Le-am arătat ce a făcut Clujul. Supercom a câștigat procedura de salubritate și la Cluj, adică ei nu sunt o firmă atât de amărâtă cum s-ar putea crede, sunt o firmă mare, dar dau cât li se cere. Nu sunt speculanți doar ei, așa e peste tot. Deci, în Bistrița, soluția va fi ca la Cluj, adică un areal îngrădit cu plasă, în așa fel încât să se vadă ce se întâmplă acolo, și tomberoanele în interiorul acestuia. Cartela cu care oamenii intră în scara blocului va putea fi folosită și pentru a deschide ușa la spațiul de depozitare a gunoiului. Nu vor mai putea intra cei care scormonesc în gunoi sau animalele, vântul nu va mai duce mizeria peste tot. Este o soluție nu ieftină, dar civilizată”, a declarat primarul Ioan Turc la Bistrițeanul Live.

În ceea ce privește colectarea selectivă, edilul Bistriței a mai completat că în unele locuri din oraș vor fi păstrate pubelele semi-îngropate, în vreme ce în altele ar putea fi înlocuite. În plus, administrația locală va demara o amplă campanie de informare a populației cu privire la modul în care pot colecta selectiv deșeurile.

Pubelele semi-îngropate vor rămâne acolo unde accesul este facil și unde mașinile cu braț vor putea intra ușor. Unde nu se va putea, nu vor fi păstrate. Voi da drumul la o campanie de informare. Mi-au băgat sub nas o situație din care rezulta că s-a cheltuit nu știu cât pe o campanie de informare. Eu de ce nu am auzit nimic, că sunt un om informat. Vom face campanii adevărate de informare, arătându-le oamenilor care sunt avantajele colectării și obligațiile lor de a colecta selectiv. Vom merge pe varianta cu saci, care se practică și în alte țări mai avansate decât noi. Omul, dacă are saci în casă, pe culori, sunt convins că e mai dispus să colecteze selectiv și să arunce acolo unde trebuie gunoiul colectat selectiv”, a mai precizat Ioan Turc.

Primarul a explicat că gunoiul se colectează pe patru fracții – trei reciclabile și una umedă – gunoiul menajer.

”Ca să nu ne mai aplecăm asupra unor soluții greu de găsit și foarte scumpe, adică să venim cu alte pubele de nu știu ce culori, mergem pe varianta cu saci în zona de case. În zona de blocuri, încă o dată, acolo unde putem avea containere semi-îngropate, acestea vor rămâne, unde nu, vom identifica alte soluții”, a mai spus sursa citată.

În opinia primarului, varianta cu pubele îngropate arată bine, dar susține că e una costisitoare.

”E civilizat să ai gunoiul în structuri îngropate în pământ, dar sunt variante scumpe, pentru care mentenanța costă foarte mult. De aceea, noi vom încerca să găsim soluții corecte și din punct de vedere financiar”, a mai completat Turc.

Întrebat când ar putea fi puse în practică aceste soluții, Ioan Turc a afirmat că va putea da un termen în acest sens abia după ce va discuta cu conducerea Supercom pe marginea acestui subiect.

2 notes
419 views
bookmark icon

2 thoughts on “Ioan Turc: ”Nu sunt de acord cu casetele metalice din zona platformelor de colectare a deșeurilor”. Care este propunerea primarului

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *