Ioan Turc: ”O lege nu este de natură să securizeze drumul expres Bistrița-Năsăud – Cluj”

 -  -  1162


Consiliul Local Bistrița a adoptat, miercuri, în ședință ordinară, un proiect de hotărâre care prevede aprobarea participării municipiului Bistrița ca partener la realizarea obiectivului de investiții ”Drum expres Cluj – Bistrița-Năsăud”, componentă a proiectului ”Drum expres Turda – Halmeu (Someș Expres)”.

La începutul ședinței, primarul Ioan Turc a explicat consilierilor locali de ce este importantă această asociere.

”Pentru că la CNAIR (n.r. – Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) lucrurile se mișcă destul de greu. Portofoliul de obiective ale CNAIR este unul mare. De aceea, în condițiile în care legislația permite, asocierea unor unități administrativ-teritoriale între ele și încheierea unui acord cu CNAIR permit realizarea studiului de fezabilitate, document absolut necesar pentru depunerea unui proiect finanțabil din bani europeni, mult mai repede. Apoi, Bistrița deja are un acord cu CNAIR pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului. Aceasta va face parte din drumul expres despre care discutăm. Așadar, efortul nostru, care va fi unul financiar și logistic, de personal, se circumscrie obligației pe care o avem de a racorda orașul la culoarele mari de mobilitate. Cheltuielile pe care municipalitatea le va face pentru realizarea documentației, a studiului de fezabilitate sunt cheltuieli eligibile din momentul în care proiectul depus pentru finanțare europeană este acceptat. Deci acești bani vor fi recuperați ulterior”, a explicat primarul Ioan Turc.

Potrivit proiectului adoptat, drumul expres Cluj – Bistrița-Năsăud reprezintă o componenta a proiectului ”Drum expres Turda – Halmeu (Someș Expres)”, care face parte din Master Planul General de Transport al Romaniei. Traseul acestui drum expres va conecta municipiile Bistrița – Cluj-Napoca – Baia Mare și Satu Mare, asigurând astfel accesibilitatea atât către punctele de trecere a frontierei din vestul țării, cât și către Moldova.

Înainte de votul pe marginea proiectului de hotărâre, consilierul PMP Ștefania Stere a precizat că fostul deputat PMP Ionuț Simionca a inițiat un proiect prin care propune adoptarea unei legi în privința acestui drum expres, acesta fiind un plan de rezervă în cazul în care nu se va obține finanțare europeană.

”Știm cu toții că PNRR nu a primit acceptul Comisiei Europene. Practic, planul a fost trimis acasă pentru completare. Eu apreciez inițiativa domnului primar, este în beneficiul tuturor. Însă, noi nu avem siguranța că vom accesa acești bani prin PNRR. De aceea, trebuie să avem grijă cum luăm deciziile, mai ales că deocamdată noi nu avem acești bani. Azi dimineață, Ionuț Simionca a propus un proiect de lege tocmai pentru a securiza acest proiect privind drumul expres Bistrița-Năsăud – Cluj. Din punctul nostru de vedere, o lege care să oblige la executarea acestui drum ar fi benefică și eu cred că poate să fie planul B pentru acest drum expres în situația în care nu vom primi acești bani”, a spus consilierul PMP.

În replică, primarul Ioan Turc a adăugat că, în opinia sa, o lege nu va securiza o astfel de investiție.

”Este cât se poate de limpede că în momentul de față nu avem absolut nicio certitudine. PNRR-ul încă se negociază, rămâne de văzut care va fi forma finală, dar fără documentație nu avem nicio șansă să aplicăm pentru bani europeni. Că vom reuși să ne încadrăm în termen și vom reuși să obținem bani prin PNRR sau că vom merge pe exercițiul financiar al Uniunii Europene 2021-2027, asta depinde de felul în care se vor mișca lucrurile. O lege în acest sens nu este de natură, cu tot respectul pentru inițiativa dumneavoastră, să ne securizeze, pentru că acest culoar de mobilitate este prins în Master Planul de Transport, deci este acceptat de Uniunea Europeană, adică de finanțator. Nu există niciun fel de dubii cu privire la finanțarea acestui drum, în măsura în care noi, mă refer la țară, la UAT, ne vom face treaba, adică vom veni cu un studiu de fezabilitate întocmit corect, care să stea la baza finanțării. Master Planul de Transport ne garantează acest lucru, el fiind negociat cu Comisia Europeană și aprobat”, a completat primarul.

În final, proiectul privind aprobarea participării municipiului Bistrița ca partener la realizarea obiectivului de investiții ”Drum expres Cluj – Bistrița-Năsăud”, componentă a proiectului ”Drum expres Turda – Halmeu (Someș Expres)”, a fost adoptat cu 20 de voturi pentru.

0 notes
287 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *