Ioan Turc (PNL): Măsura creșterii pensiilor este firească în actualul context dificil pe care îl traversăm

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, spune că partidul din care face parte caută soluții pentru majorarea pensiilor, care ar trebui să fie cât mai aproape de rata inflației, dar se va ține cont și de limita în care această majorare e sustenabilă de la bugetul de stat.

”Pensionarii din România nu pot și nu trebuie să suporte efectele economice ale puseelor inflaționiste, măsura creșterii pensiilor fiind considerată firească în actualul context dificil pe care îl traversăm, resimțit nu doar la noi în țară. Majorările în raport cu rata inflației ar fi un remediu pentru categoriile sociale care devin vulnerabile într-o perioadă complicată economic, fiind vorba de o intervenție absolut necesară, ce a fost anunțată de președintele României, Klaus Iohannis, și de premierul Nicolae Ciucă. Liberalii susțin cu fermitate o astfel de abordare!”, a precizat liderul PNL Bistrița-Năsăud.

În urmă cu două zile, prim-ministrul Nicolae Ciucă a afirmat că pensiile ar urma să fie majorate cu 15% sau cu altă cifră care să acopere inflaţia, începând cu anul 2023.

„Domnul preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.) a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră. Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii”, a declarat Ciucă.

Premierul a precizat că este nevoie de un set de măsuri atât în ceea ce priveşte pensiile, cât şi salariile.

Vă asigur că vom lua cât se poate de responsabil toate deciziile în acest sens. Vorbim şi de pensii şi de salariu, este clar că toată această situaţie deosebit de dificilă economic ne afectează pe toţi şi este nevoie să avem un set de măsuri şi decizii guvernamentale care să poată să menţină echilibru atât în viaţa socială, cât şi în cea economică”, a mai spus premierul.