Ioan Turc: ”România oferă cea mai mare primă din Europa pentru mașini electrice. Dorim să amenajăm stații de încărcare pentru astfel de mașini și la Bistrița”

 -  -  11085


Președintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a afirmat că România oferă cea mai mare primă din Europa pentru achiziționarea de mașini electrice. În acest context, în calitate de primar al municipiului Bistrița, Ioan Turc a completat că administrația locală face demersuri pentru ca și în oraș să existe stații ce încărcare pentru astfel de mașini.

Putem și noi să ne mândrim cu lucruri care țin de zona de avangardă. România oferă cea mai mare primă din Europa pentru mașini electrice, respectiv 45.000 de lei pentru mașinile full electrice și 20.000 pentru mașinile hibrid. Nu dorim să facem reclamă nimănui, dar promovăm politicile guvernamentale care se fac din resurse alocate specific și salutăm acest gen de politică”, a spus Ioan Turc într-o conferință de presă.

În acest context, Ioan Turc a adăugat că administrația locală din Bistrița face demersuri pentru ca și în municipiu să existe stații ce încărcare pentru mașinile electrice.

Am avut discuții la București, la Administrația Fondului de Mediu, în ceea ce privește oportunitatea de a amplasa, în Bistrița, un număr cât mai mare de stații de încărcare electrice. (…) Primăria Bistrița are depus un proiect în acest moment și pregătește un al doilea proiect pentru un grant de două milioane de lei. De asemenea, instituțiile publice pot obține granturi de la Administrația Fondului de Mediu pentru amplasare de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Am transmis o adresă către instituțiile publice din Bistrița pentru că urmează să demareze lucrări importante pe culoarele de mobilitate. În acest context, toate instituțiile publice care doresc să amenajeze cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu sau cu bani din PNRR, pentru că acolo va exista această componentă, stații de încărcare electrice pe domeniul public trebuie să ne anunțe, în așa fel încât noi să le prindem în proiectele tehnice pe care urmează să le finalizăm sau să modificăm proiectele tehnice în acest sens”, a mai adăugat Turc.

În ceea ce privește ediția 2021 a programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, deputatul Diana Morar a completat că aceste programe vor debuta la data de 26 aprilie.

Potrivit deputatului, anul acesta, Programul Rabla Clasic va veni ”cu noi beneficii pentru români” și va avea un buget majorat față de cel de anul trecut, acesta urmând să fie de 440 milioane lei, cu 35 de milioane lei mai mult decât în 2020.

Prima de casare va fi majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei și, în plus, există și două ecobonusuri care vin în completarea primei de casare pentru cei care vor achiziționa mașini cu tehnologie hibrid. Astfel, bonusul crește de la 2.500 de lei la 3.000 de lei pentru tehnologie hibrid, iar pentru bonusul GPL se majorează suma de la 1.000 de lei la 1.500 de lei. Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care maşina nouă îndeplineşte ambele condiţii, ajungându-se astfel la o reducere de peste 10.000 de lei din preţul total al autovehiculului nou”, a spus Diana Morar.

O altă modificare vizează posibilitatea ca primele de casare să fie transferate între toate tipurile de persoane fizice și juridice, ceea ce, potrivit deputatului, va permite accesarea programului și de către cei care nu au în proprietate o mașină veche de casat. În plus, a fost introdusă interdicția de înstrăinare a autovehiculelor achiziționate în cadrul programului și obligativitatea restituirii finanțării în cazul nu se respectă această interdicție.

Pentru buna desfășurare a programului, valabilitatea notei de înscriere a fost extinsă pentru ca beneficiarii să poată parcurge toate procedurile specifice de achiziţie a autoturismului nou.

Și programul Rabla Plus 2021 va debuta tot la 26 aprilie și va avea un buget dublu față de cel de anul trecut, acesta urmând să fie de circa 400 de milioane lei.

În cadrul programului Rabla Plus se acordă două tipuri de ecotichete, respectiv 45.000 de lei pentru maşinile full electrice şi 20.000 de lei pentru maşinile hibrid plug-in. Cei care vor dori să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să achiziţioneze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul programului Rabla Plus.

Despre cele două programe prin care românii își pot achiziționa mașini noi puteți citi informații și mai jos:

1 notes
210 views
bookmark icon

One thought on “Ioan Turc: ”România oferă cea mai mare primă din Europa pentru mașini electrice. Dorim să amenajăm stații de încărcare pentru astfel de mașini și la Bistrița”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *