Iohannis: ”Astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de persoane găsite pozitive cu noul coronavirus – peste 550. Este momentul să … ”

 -  -  1086


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la finalul vizitei la Institutul Cantacuzino, că numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus raportat în ultimele 24 de ore este unul record şi a făcut apel la respectarea măsurilor de protecție sanitară și distanțare socială. Din acest motiv, șeful statului consideră că este momentul ca divergențele politice să fie lăsate deoparte pentru binele cetățenilor.

”Astăzi este o zi tristă. Avem un număr record de persoane găsite pozitive cu noul coronavirus, peste 550 de persoane care au fost detectate de ieri până astăzi”, a spus șeful statului.

În acest context, președintele a făcut câteva remarci.

”În primul rând, dragi români, suntem, iată, deja din martie, în plină epidemie, în plină pandemie și pot să spun că până acum câteva săptămâni, lucrurile au mers destul de bine. Am trecut prin starea de urgență, în care am luat măsuri dure, în care autoritățile au reacționat rapid, eficient și am reușit să ținem evoluția sub control. Este a doua lună, deja, că avem stare de alertă și lucrurile, din păcate, vedem că nu au evoluat așa cum ne-am fi dorit cu toții. Însă, în acest context, revin la ce am mai spus înainte de mai multe ori: răspunderea în acest moment este partajată între autorități și cetățeni. A fost o perioadă foarte dificilă și ar fi foarte, foarte păcat să dăm cu piciorul la rezultatele bune pe care le-am obținut până acum. Măsurile care trebuie luate sunt foarte simple: masca, distanța și, evident, spălat pe mâini”, a mai precizat președintele.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a mai afirmat că în această perioadă ar trebui să fim cu toții uniți.

Trebuie să fim foarte atenți la ce ne spun unii și alții, fiindcă în această perioadă, în loc să fim toți de aceeași parte, politicienii să sprijine Guvernul și împreună să-i convingem pe români că este o treabă foarte, foarte serioasă, vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral această pandemie. Este o cale eronată și din acest punct de vedere, vreau să mă adresez și politicienilor și Parlamentului”, este de părere președintele.

Întrucât România se află într-o situație ”foarte complicată”, șeful statului apreciază că divergențele politice ar trebui lăsate deoparte.

Este momentul să lăsăm divergențele politice deoparte și să ne concentrăm pe soluții care sunt absolut necesare în această perioadă, iar în acest sens solicit Parlamentului să ia în dezbatere în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea, pentru a reda autorităților acest instrument extrem de important în perioadă de pandemie. Nu este momentul să disperăm, dar în niciun caz nu este momentul să lăsăm garda jos și, repet, dragi români, împreună am parcurs relativ bine perioada până acum. Haideți să facem un efort, să continuăm, nu lăsați garda jos, este în joc viața voastră și viața celor dragi vouă! Aici nu vorbim de politică, aici nu vorbim de opțiuni personale, aici vorbim de o boală care din păcate, a rămas încă în societate. Să nu ne imaginăm că virusul dispare de azi pe mâine dacă cineva dă o lege sau un act administrativ. Virusul nu ține cont de granițe, nu ține cont de legi, nu ține cont de diferite abordări pur administrative, dar noi avem cel mai important instrument ca să ne protejăm conștiința noastră”, a mai completat Klaus Iohannis.

Președintele a făcut din nou apel la respectarea măsurilro impuse de autorități

”Dacă respectăm normele care sunt în vigoare, avem o șansă bună să trecem mai departe cu cât mai puține persoane îmbolnăvite și, da, cu cât mai puține persoane decedate din cauza acestei boli. Să nu ne imaginăm că dacă este vară și plecăm undeva la munte sau la mare scăpăm de virus. Din păcate, virusul merge cu noi și la mare, și la munte, ține de noi să ne protejăm cât putem de bine. Nu ne-am dorit această boală, ea ar fi venit indiferent cine ar fi fost la guvernare, dar haideți să respectăm indicațiile specialiștilor, haideți să facem aceste lucruri simple, ca să îngrădim răspândirea virusului, pentru a putea trece cu bine de această perioadă dificilă”, a încheiat Klaus Iohannis.

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Miercuri, 8 iulie 2020

La rândul său, și premierul Ludovic Orban a declarat că numărul mare de cazuri de infectare cu noul coronavirus se datorează în primul rând nerespectării regulilor de protecţie sanitară impuse de autorităţi.

”Astăzi am înregistrat cel mai mare număr de persoane diagnosticate cu COVID-19 – 555 de cetăţeni români care în urma diagnosticării au fost declaraţi pozitivi. În ultimele 4 spătămâni am înregistrat o creștere a numărului de cazuri de la săptămână, la săptămână. (…) Cauza principală a creşterii numărului de cazuri este nerespectarea regulilor de protecţie sanitară, portul măştii, păstrarea distanţei fizice de protecţie sanitară, evitarea contactului apropiat, nerespectarea regulilor de igienă, cum ar fi spălatul mâinilor, evitarea atingerii feţei cu mâinile şi toate celelalte reguli care au fost instituite. Suntem într-un moment de cumpănă, există în continuare riscul creşterii numărului de cazuri”, a spus Ludovic Orban.

Declarație de presă susținută de Premierul României, Ludovic Orban

Declarație de presă susținută de Premierul României, Ludovic Orban.

Publicată de Partidul Naţional Liberal pe Miercuri, 8 iulie 2020
0 notes
211 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *