Iohannis: Noul an şcolar începe pe 14 septembrie; majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală

 -  -  21092Preşedintele Klaus Iohannis a avut miercuri, la Palatul Cotroceni, o întâlnire pe tema educaţiei, la care au luat parte mai mulţi membri ai Guvernului. La finalul acesteia, șeful statului a anunţat că noul an școlar va începe pe 14 septembrie și că majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală. În ceea ce privește modul de organizare a cursurilor, vor exista trei scenarii, decizia urmând să fie luată în funcție de situația din fiecare județ.

Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile, nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor. Aceste trei scenarii sunt ‘scenariul verde’, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19; scenariul doi, care înseamnă ‘scenariul galben’ – între una şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile, şi scenariul trei, când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă“, a declarat șeful statului.

Totodată, președintele a spus că felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi stabilit la nivel local, decizia urmând să fie descentralizată la nivel de judeţ.

În funcţie de situaţia concretă, locală, se va decide dacă unitatea şcolară va funcţiona după scenariul unu, ‘Verde’, cu risc mic sau deloc; după scenariul doi – ‘Galben’, cu risc mediu; sau după scenariul trei – numit ‘Roşu’, care înseamnă că şcoala se închide de tot. În consecinţă, pentru fiecare şcoală în parte, Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia dacă se merge pe scenariul ‘Verde’, asta însemnând că toţi elevii merg fizic la şcoală, se ţin cursuri normale; sau, dacă se merge pe scenariul trei – ‘Roşu’, când nimeni nu merge la şcoală şi totul se desfăşoară online; sau scenariul ‘Galben’, scenariul doi, de risc mediu, care înseamnă că o parte din activităţi se ţin în şcoală şi o parte se ţine în online. Scenariul ‘Galben’ înseamnă, practic: grădiniţele şi primarul merg la şcoală. Clasele VIII şi XII, care se pregătesc pentru examen, merg la şcoală, iar restul claselor, în funcţie de decizia şcolii, o parte vin la şcoală şi o parte nu, ca să facă loc pentru distanţare suficientă pentru cei care vor merge în fiecare zi la şcoală”, a explicat Iohannis.

Totuși, Klaus Iohannis a precizat că, în cazul în care în preajma datei de 14 septembrie vor exista foarte multe cazuri de COVID-19, va fi amânată începerea anului şcolar.

Noi calculăm acum un scenariu în care nu va fi considerabil mai rău decât acum şi şcoala începe pe 14 septembrie. Dacă, totuşi, se întâmplă să avem foarte multe cazuri atunci când ar trebui să înceapă şcoala, evident că vom amâna începerea anului şcolar, dar numai atunci când specialiştii Ministerul Sănătăţii ne spun că ‘acum nu se mai poate’ sau ‘acum se poate'”, a mai completat șeful statului, care a adăugat că decizia va fi luată în preajma datei de 14 septembrie.

Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis.

Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Publicată de Guvernul României pe Miercuri, 5 august 2020
2 notes
217 views
bookmark icon

One thought on “Iohannis: Noul an şcolar începe pe 14 septembrie; majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *