Ionuț Simionca, despre proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc: ”Proiect girat de PSD. Sper ca Senatul să repare această greșeală majoră”

 -  -  1935


Deputatul PMP de Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, este de părere că proiectul de lege care acordă autonomie administrativă Ținutului Secuiesc, adoptat tacit de Camera Deputaților, este o greșeală a PSD și își exprimă speranța că Senatul va respinge această propunere. Parlamentarul bistrițean mai precizează că se opune oricărui proiect de autonomie pe criterii etnice.

Deputatul Ionuț Simionca susține că PSD a refuzat să pună proiectul pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, astfel că propunerea a fost adoptată tacit.

Din plenul Parlamentului, simt nevoia să aduc la cunoștința bistrițenilor un lucru care ne privește pe toți. Propunerea legislativă privind Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc a fost aprobată tacit de Camera Deputaților după ce conducerea PSD a camerei a refuzat să pună proiectul pe ordinea de zi pentru a fi trimis la lada de gunoi a istoriei”, a spus Simionca.

Parlamentarul mai afirmă că formațiunea politică din care face parte – PMP a fost singurul partid care a cerut respingerea legii autonomiei, inițiată de UDMR.

Dovada este stenograma ședinței în care colegul meu, deputatul PMP Marius Pașcan, a cerut ca proiectul să fie adus în plen și respins. Potrivit Articolului 1 din Constituţie, România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Mă opun categoric oricărui proiect de autonomie pe criterii etnice”, a mai adăugat deputatul.

Autonomia Ținutului Secuiesc, proiect girat de PSDDin plenul Parlamentului, simt nevoia să aduc la cunoștința bistrițenilor un lucru care ne privește pe toți. Propunerea legislativă privind Statutul de Autonomie al Ținutului Secuiesc a fost aprobată tacit de Camera Deputaților după ce conducerea PSD a camerei a refuzat să pună proiectul pe ordinea de zi pentru a fi trimis la lada de gunoi a istoriei. PMP a fost singurul partid care a cerut respingerea legii autonomiei, inițiată de UDMR. Dovada este stenograma ședinței în care colegul meu, deputatul PMP Marius Pașcan, a cerut ca proiectul să fie adus în plen și respins.Potrivit Articolului 1 din Constituţie, România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil. Mă opun categoric oricărui proiect de autonomie pe criterii etnice și sper ca Senatul, cameră decizională, să repare greșeala majoră făcută de PSD la Camera Deputaților. Dacă proiectul va trece, cu complicitatea PSD, și de Senat, fără nicio îndoială îl vom ataca la Curtea Constituțională.

Publicată de Ionut Simionca pe Miercuri, 29 aprilie 2020

Ionuț Simionca speră ca Senatul, for decizional în acest caz, să repare ”greșeala majoră făcută de PSD la Camera Deputaților”.

Dacă proiectul va trece, cu complicitatea PSD, și de Senat, fără nicio îndoială îl vom ataca la Curtea Constituțională”, mai completează parlamentarul.

Proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc are avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, dar pentru că a depășit termenul de dezbatere și adoptare în plen se consideră adoptat fără dezbatere.

Proiectul spune că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.

Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliu de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.

1 notes
60 views
bookmark icon

One thought on “Ionuț Simionca, despre proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc: ”Proiect girat de PSD. Sper ca Senatul să repare această greșeală majoră”

    Write a comment...

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *