Ionuț Simionca modifică o LEGE pentru fermieri! Dacă amendamentul trece, subvenția de la APIA se acordă și în cazuri de „culturi afectate de mistreți sau de atacuri la stână!”

Deputatul Ionuț Simionca va depune un amendament prin care oferă siguranță fermierilor care încasează subvenții de la APIA. Conform legislației în vigoare, dacă mistreții afectau cultura pentru care s-a solicitat subvenția, exista riscul ca fermierul să returneze întreaga subvenție. La fel se întâmpla și în cazul oierilor, care aveau efectivele de animale diminuate, în urma atacurilor urșilor sau lupilor.

 

Alineatul care va fi introdus în Lege:

“g) distrugerea culturilor agricole, silvice şi animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, astfel cum sunt definite prin Legea 407/2006 vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 944 din 22 noiembrie 2006, cu modificările și completările ulterioare.”

Deputatul Ionuț Simionca este co-inițiator al acestui amendament și consideră că după adoptarea modificării, fermierii vor fi în siguranță!

 

VID legislativ! 

Cazurile principale de „forţă majoră” şi „circumstanţe excepţionale” care sunt recunoscute în procesul de finanțare, gestionare şi monitorizare a politicii agricole comune, după cum urmează:

  • decesul beneficiarului;
  • incapacitatea profesională pe termen lung a beneficiarului;
  •  o catastrofă naturală gravă care afectează puternic exploataţia agricolă;
  •  distrugerea accidentală a clădirilor destinate creşterii animalelor, aflate pe exploataţia agricolă;
  •  o epizootie sau o boală a plantelor care afectează parţial sau integral şeptelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
  •  exproprierea întregii exploataţii agricole sau a unei mari părţi a acesteia, dacă exproprierea respectivă nu ar fi putut fi anticipată la data depunerii cererii.

 

Subvențiile APIA se vor acorda inclusiv în cazuri de „culturi afectate de mistreți sau de atacuri la stână!”

După modificarea legislativă inițiată de Ionuț Simionca, dacă beneficiarul nu a fost în măsură să respecte criteriile de eligibilitate sau alte obligaţii din cauza unui caz de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale, acesta are în continuare dreptul la ajutor pentru suprafaţa eligibilă sau pentru animalele eligibile în momentul producerii cazului de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale.

 

„Prin această modificare, care e una mică…  a fost un vid legislativ, dar trebuia făcut, pentru că altfel…  sute de fermieri trebuiau sa vină cu bani din buzunare. Iar eu întotdeauna mă gândesc la munca fermierilor. cum pot să vin în sprijinul lor și chiar cu o modificare de această natură, când se adaugă un articol la lege dar aduce un gram de siguranță  și de predictibilitate în viața fermierilor și îi protejează. Eu sunt inițiator… este o lege făcută și gândită de mine în colaborare cu doamna Severica, senator PMP… Co-semnatori sunt mai mulți…până acum sunt vreo 20 de semnatari dar inițiatori sunt eu și cu doamna Covaciu Severica.”  – a spus Ionuț Simionca la conferința de presă.

LEGE

„pentru completarea art. 30 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură

Cu toate acestea, constatăm că din această enumerare lipsește un caz deosebit de important pentru agricultorul român, și anume distrugerea culturilor agricole, silvice şi animalelor aflate pe exploatațiile agricole de către exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic.

În consecință, prezenta inițiativă completează OUG nr. 30/2015 cu acest nou caz de forţă majoră/circumstanţă excepţională.” – după cum se arată în expunerea de motive.