Ultimele noutati

Mitropolitul Andrei a cerut 1 milion de lei sprijin din partea Consiliului Județean pentru biserici și pentru imobilul-proprietate de pe str. Odobescu unde va face un Centru Educațional! Deocamdată, Biserica Ortodoxă a primit 400.000 de lei. Ce sume s-au alocat altor culte!

Biserica Ortodoxă va amenaja la Bistrița un Centru Educațional în clădirea de pe str. Alexandru Odobescu, unde a funcționat Liceul de Muzică. IPS Andrei a solicitat sprijin din partea Consiliului Județean pentru finanțarea acestui obiectiv dar și a celorlalte edificii aflate în diverse stadii de construcție.

Solicitarea Mitropolitului s-a realizat printr-o scrisoare adresată președintelui Consiliului Județean:

“Cu aleasă considerație vă facem cunoscut că în comunitățile ortodoxe din județul Bistrța-Năsăud sunt în construcție un număr de peste 100 de biserici și edificii bisericești pe raza județului, în diferite stadii: de la fundație până la pictură.

Totodată în cursul anului 2015, Arhiepiscopia Vadului , Feleacului și Clujului  a demarat amenajarea Centrului Social educațional “Grigore Pletosu”, prin achiziționarea imobilului în care a funcționat Liceul de Muzică, pentru a realiza aici diferite programe pentru copii și tineri, având în vedere importanța misiunii în rândul tinerilor pentru a-i forma morali, educați și cuminți. De la an la an, costurile mari ale acestor lucrări sunt acoperite în bună parte din eforturile bunilor credincioși, iar pe de altă parte din contribuția Consiliilor Locale și Județene care de fiecare dată au dat dovadă de multă înțelegere în condițiile de criză ale economiei românești.

d1

d11

 

 

 

 

 

 

 

Acesta este motivul pentru care și în acest an facem un apel călduros căte Domnia Voastră în sensul de a sprijini continuarea lucrărilor la bisericile parohiale și edificiile bisericești aflate în construcție, prin cuprinderea unei sume în valoare de 1 milion de lei din bugetul pe 2017 al instituției pe care o coordonați și alocarea acesteia Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului spre a o repartiza către unitățile din subordine.

Mulțumindu-vă, rugăm pe Bunul și Milostivul Dumnezeu să vă dăruiască sănătate deplină și mult spor în activitatea ce o desfășurați.” este scrisoarea pe care Mitropolitul Andrei i-a adresat-o președintelui CJ, Radu Moldovan.

d01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru ce s-au cerut banii?

Unitățile de cult au transmis cereri oficiale prin care solicitat alocarea de bani, în funcție de necesități: Biserica Evanghelic[ Lutherane a cerut bani pentru lucrări la Biserica din Jeica.

Biserca Reformată a cerut bani pentru reparația instalațiilor termice la lăcașul de cult din Bistrița de pe str. Zorilor.

Greco-catolicii de Blaj și cei care aparțin de Cluj-Ghera au cerut bani pentru reparații ale bisericilor de pe raza județului. Aceleași solicitări le-au avut și roman-catolicii.

Biserica neo-protestantă a cerut 60.000 de lei pentru investiții, astfel:

– Biserica Sf  Treime Beclean : 15.000 lei (renovare)

– Biserica Sf Treime Bistrița: 15.000 lei (finalizare construcție)

– Biserica Sf Treime Beclean 15.000 lei (construcție)

– Biserica Penticostală Dobric 15.000 lei (construcție).

Cere și ți se va da! Câți bani s-au alocat!

Alocările bugetare s-au făcut în funcție de numărul de credincioși primite în baza unei adrese a Institului Național de statistică, Direcția Regională de Statistică BN. Proiectul de hotărâre a trecut fără probleme în ședința ordinară, cu voturile tutror consilierilor județeni prezenți. Sumele pe care Consiliul Județean le-a alocat sunt următoarele:

Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului: 400.000 lei.

Bisericii Penticostale „Sfânta Treime” Bistrița: 39.000 lei.

Arhiepiscopia Majoră Română Unită cu Roma Greco-catolică, Mitropolia de Alba-Iulia și Făgăraș-Blaj: 3.000 lei

Mitropoliei Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Blaj: 6.000 lei.

Episcopiei Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Cluj-Gherla: 6.000 lei.

Arhiepiscopiei Romano Catolică Alba Iulia: 6.000 lei.

Eparhiei Reformate din Ardeal – Consiliul Dirigent Cluj: 20.000 lei.

Bisericii Evanghelice Lutherane din România – Episcopia Cluj: 1.000 lei.

 

La rectificările bugetare viitoare, instituția condusă de Radu Moldovan poate aloca noi sume, în funcție de solicitări!

 

 

 

 

 

 
Caricatură

Ziar de Bistrita