IȘJ Bistrița-Năsăud: 33 de grupe/clase de preșcolari și elevi au fost trecute în sistem online. ”Valul patru nu a ocolit școlile”

Noul val pandemic nu a ocolit școlile din județul Bistrița-Năsăud, afirmă prof. dr. Aurelia Dan, șefa Inspectoratului Școlar Județean. Potrivit acesteia, în contextul confirmării unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau angajaților din unitățile de învățământ, un număr de 33 de grupe de preșcolari și clase de elevi desfășoară activități în sistem online.

”În acest moment, la nivelul județului Bistrița-Năsăud nu este nicio școală închisă, respectiv trecută în online în integralitatea ei. Scenariul care permite funcționarea față în față în unitățile de învățământ din județul Bistrița-Năsăud este scenariul 1, care se aplică la nivelul tuturor unităților de învățământ din județ. În schimb, există clase de elevi și grupe de preșcolari trecute în sistemul de învățare online, ca urmare a aplicării prevederilor ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației care reglementează modul de desfășurare a activității în unitățile de învățământ în acest context al pandemiei. Din păcate, valul patru nu a ocolit școlile. Nici nu ne făceam mari speranțe că va ocoli sistemul de învățământ, motiv pentru care în acest moment (n.r. – data de 20 septembrie) avem 33 de clase/grupe trecute în regim online. Sunt 28 de elevi infectați, din toate ciclurile – primar, gimnazial și liceal -, și 17 persoane provenind din rândul personalului din sistemul de învățământ – cadre didactice, respectiv personal auxiliar și de îngrijire”, a declarat prof. dr. Aurelia Dan în emisiunea ”Impact” difuzată luni seara pe postul local de televiziune AS-TV.

Potrivit inspectorului școlar general al județului Bistrița-Năsăud, unitățile de învățământ care au propus prin hotărâri ale Consiliilor de Administrație suspendarea cursurilor cu prezență fizică în anumite clase și au primit aviz din partea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud pentru a își desfășura activitatea în sistem online sunt: Liceul Radu Petrescu Prundu Bârgăului, Colegiul Național Petru Rareș Beclean, Colegiul Tehnic INFOEL Bistrița, Școala Postliceală Sanitară Bistrița, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic Grigore Moisil Bistrița, Liceul Silvic Transilvania, Liceul Tehnologic Agricol Beclean, Școala Gimnazială Avram Iancu Bistrița, Liceul de Muzică Tudor Jarda Colegiul Național Liviu Rebreanu, Grădinița cu program prelungit ”Căsuța cu povești” din Bistrița, Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Liceul Tehnologic Lechința, Liceul Tehnologic Florian Porcius Rodna, Școala Gimnazială nr. 4 Bistrița, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Bistrița și Școala Gimnazială Lucian Blaga Bistrița.

Prof. dr. Aurelia Dan a completat că, în funcție de situație, una sau mai multe clase de la aceste unități de învățământ au fost trecute în sistem online.

Totodată, șefa IȘJ Bistrița-Năsăud a făcut apel la părinți să se asigure că elevii respectă măsurile impuse de autorități și după ce părăsesc unitățile de învățământ.

”Situația aceasta nu se datorează începerii anului școlar și revenirii elevilor la cursuri, ci este o consecință a activităților recreative desfășurate de elevi înainte de începerea anului școlar. Profit de acest moment ca să fac un apel către elevi și către părinți. Trebuie să fie atenți la măsurile de siguranță și protecție și după ce elevii își încheie programul de studiu în cadrul școlii. Noi, în cadrul unităților de învățământ, suntem extrem de atenți și atragem riguros atenția tuturor celor implicați în procesul de instrucție și educație să respecte cu prioritate regulile, însă nu avem niciun control asupra elevilor după ce aceștia pleacă de la școală. Cred că aici este nevoie de un pic mai mare atenție, grijă și responsabilitate și din partea părinților, care ar trebui să îi atenționeze pe elevi că este un moment dificil, o perioadă grea pentru toți și depinde de noi să menținem școlile deschise cât de mult timp posibil”, a adăugat prof. dr. Aurelia Dan.

În ceea ce privește reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru clasele care au fost trecute în sistem online, acest lucru se poate face începând cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.

Testarea elevilor se poate realiza în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.

Emisiunea ”Impact” de la AS-TV poate fi urmărită integral mai jos: