IȘJ Bistrița-Năsăud a solicitat repartizarea a peste 3.000 de tablete. Inspectorul Mihai Mureșan: ”Rămâne de văzut câte vor sosi”

Peste 3.000 de tablete a solicitat Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud autorităților centrale, dispozitivele fiind necesare pentru desfășurarea în condiții normale a activităților didactice, în situația în care s-ar impune aplicarea scenariului roșu, potrivit inspectorului școlar general Mihai Mureșan.

În luna aprilie, directorii unităților de învățământ au raportat un total de 3.104 și pentru atâtea a fost înscris județul nostru vizavi de achiziția aceasta de care se tot vorbește de la Guvern. (…) În acest moment, așteptăm aceste tablete care urmează să vină de la Guvern. Vom vedea exact câte vor veni. (…) Aceste tablete nu vin nominal, pe numele copiilor, ci vin în școli, care le înregistrează în gestiunea lor și le distribuie copiilor în perioadele în care au nevoie de ele, pe baza unui proces-verbal încheiat cu părintele copilului”, a declarat inspectorul școlar general Mihai Mureșan într-o conferință de presă.

Mihai Mureșan – inspectorul școlar general al IȘJ Bistrița-Năsăud

Sursa citată a completat că pe lângă tabletele care vor sosi de la Guvernul României, autoritățile locale pot apela și la Ordonanța de Urgență 144/2020 privind unele măsuri pentru alocarea de fonduri externe nerambursabile necesare desfășurării în condiții de prevenție a activităților didactice aferente anului școlar 2020/2021 în contextul riscului de infecție cu coronavirus SARS-Cov-2. Prin intermediul acestei ordonanțe, autorităţile pot accesa fonduri nerambursabile pentru achiziția de dispozitive electronice necesare desfăşurării activităţii didactice online, respectiv tablete, dar şi pentru achiziţia deechipamente medicale de protecție și substanțe dezinfectante.

Ordonanța de Urgență 144/2020 pune la dispoziția unităților de învățământ sau primăriilor sume de bani nerambursabili, din fonduri europene, destinate procurării materialelor necesare pentru unitățile de învățământ. Este vorba de peste 100 de milioane de euro, bani destinați procurării de instrumente IT, în speță tablete. Deci, fiecare școală sau primărie poate să acceseze un număr de tablete necesar pentru școala respectivă, în așa fel încât să nu mai vorbim de probleme în ceea ce privește dotarea școlilor cu astfel de instrumente, care să poată fi folosite în scenariul roșu, care implică desfășurarea activităților didactice online. (…) Ordonanța 144/2020 prevede procurarea de tablete în limita sumei de 200 de euro/tabletă plus abonamentul la internet pentru 24 de luni pentru a nu avea dificultăți în zonele în care încă nu există acces la internet. La momentul în care această achiziție va fi realizată, în niciuna dintre școlile județului nu se va mai pune problema lipsei acestor instrumente IT”, a declarat Mihai Mureșan.

În opinia inspectorului școlar general, unitățile de învățământ și primăriile pe raza cărora acestea se află ar trebui să colaboreze, pentru a reuși să acceseze cât mai repede fonduri pentru astfel de investiții.

Am recomandat să se lucreze în tandem, să fie o colaborare între școală și primărie. Cred că este cel mai bine”, a completat Mureșan.