Jandarmii montani avertizează turiștii care vizitează Poiana cu narcise: Aveți grijă la vipere!

 -  -  1112La sfârșitul săptămânii trecute, peste 800 de turiști au vizitat Poiana cu Narcise din Munții Rodnei. Și în acest weekend se preconizează un nou val de persoane dornice să admire natura, motiv pentru care jandarmii montani din Rodna și rangerii Parcului Național Munții Rodnei efectuează patrulări pe Muntele Saca. Aceștia vor fi la dispoziţia turiştilor, oferindu-le sfaturi privind modul de comportare pe timpul excursiilor în această zonă.

De asemenea, jandarmii montani atrag atenția asupra pericolului de a întâlni vipere în zonă.

”Instantaneele primite de la colegii noștri din teren sunt de avertizare pentru turiștii care vor să urce la altitudinea de 1.600 de metri, pentru a admira priveliștea. Viperele au fost susprinse când se încălzeau la soare. Ca urmare, trebuie să aveți grijă și la acest aspect, pentru a evita călcarea lor din greșeală”, precizează Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud.

Astfel, jandarmii îi afătuiesc pe drumeți să fie echipați corespunzător atunci când vizitează Poiana cu narcise.

Trebuie să aveți încălțăminte adecvată de tip bocanc, să aveți grijă pe unde pășiți, respectiv unde vă așezați. În cazul în care sunteți mușcat de o viperă, apelați imediat numărul unic pentru apeluri de urgență 112, rămâneți calm, reglați-vă respirația și stați întinși iar capul şi bustul trebuie să fie mai ridicate astfel încât locul muşcăturii să fie sub nivelul inimii. Ulterior, victima trebuie să ajungă cât mai repede la un medic. În cazul unei muşcături cu inoculare de venin singura soluţie eficientă este administrarea de ser antiviperin”, mai precizează IJJ Bistrița-Năsăud.

Poiana cu narcise din Munţii Rodnei, arie protejată de interes naţional, este situată la atitudinea de 1.600 metri. Atunci când narcisele înfloresc, în lunile mai – iunie, poiana oferă o imagine de senzație, transformându-se, încet-încet, într-un covor alb de narcise, care este întrerupt din loc în loc de flori de arginţică, genţiană, ceapa ciorii şi brânduşe de primăvară.

Pentru a admira narcisele din Munţii Rodnei, drumeţii trebuie să achite un bilet, care poate fi plătit printr-un sms la numărului 7473, cu mesajul PARCRODNA1, în valoare de un euro, plus TVA.

Din Valea Vinului, turiştii pot alege două poteci: prima urcă spre vest spre Dealul Popii, iar a doua urmărește Valea Secii și apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului. Administrația Parcului Național Munții Rodnei recomandă traseul de pe Dealul Popii, care este marcat cu săgeți indicatoare.

0 notes
237 views
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *