Judeţul Bistriţa-Năsăsud, sub cod galben de ceaţă până la ora 11:00

Meteorologii au emis, miercuri, o atenţionare nowcasting cod galben de ceaţă, ce vizează mai multe localităţi din trei judeţe situate în Transilvania, printre care și Bistrița-Năsăud.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 11:00, în mai multe localități din judeţul Bistriţa-Năsăud, ceaţa va fi persistentă, iar vizibilitatea va scădea local sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.

Sunt vizate localitățile Beclean, Teaca, Lechinţa, Nimigea, Spermezeu, Căianu Mic, Şintereag, Chiochiş, Braniştea, Petru Rareş, Uriu, Şieu-Măgheruş, Nuşeni, Matei, Negrileşti, Şieu-Odorhei, Mărişelu, Galaţii Bistriţei, Urmeniş, Chiuza, Budeşti, Ciceu-Giurgeşti, Sânmihaiu de Câmpie, Milaş, Miceştii de Câmpie, Ciceu – Mihăieşti şi Silivaşu de Câmpie.

Potrivit Poliției Române, ceaţa impune din partea celor aflaţi la volan, dar şi a celorlalte categorii de participanţi la traficul rutier, o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie să fie reglate corespunzător.

Poliția recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

Nu trebuie uitat că cea mai periculoasă manevră pe timp de ceaţă este depăşirea. Aceasta cu atât mai mult, cu cât cei ce depăşesc pot fi surprinşi de apariţia bruscă de pe sensul opus a unor autovehicule care circulă fără lumini sau având în funcţiune doar luminile de poziţie.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mult mai mare. Reamintim obligaţia conducătorilor de  autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone să poarte echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public. Recomandăm şi celorlalţi conducători  auto să poarte acest echipament, mai ales pe timp de ceaţă.

Pietonii, bicicliştii şi căruţaşii trebuie să fie conştienţi de faptul că pe timp de ceaţă sunt mai greu vizibili în trafic.