Județul Bistrița-Năsăud, pe cale de a pierde un simbol. Mocănița Transilvaniei este în pericol

 

Asociația Mocănița Transilvaniei, organizație non-guvernamentală formată dintr-un grup de oameni pasionați ce luptă pentru reabilitarea traseului de cale ferată îngustă dintre Lechința și Târgu Mureș, anunță că județul Bistrița-Năsăud este pe cale să piardă un adevărat simbol și asta pentru că autoritățile naționale intenționează să mute locomotiva cu abur de la Teaca într-un alt loc.

Ne-am străduit cu toate puterile să-i convingem pe reprezentanții Statului Român că locul locomotivei cu abur 764.053 este în proiectul mocăniței de la Teaca, însă fără succes. Deocamdată suntem prea mici pentru a conta”, spun reprezentanții Asociației, care anunță că Regionala CFR Brașov, Secția L7 a decis că este mai bine ca locomotiva cu abur să fie expusă în parcarea din fața gării din Târgu Mureș.

Cei care fac parte din Asociația Mocănița Transilvaniei nu sunt de acord cu o astfel de decizie și consideră că locul locomotivei este la Teaca, întrucât spun că aceasta reprezintă ”simbolul îndârjirii noastre de a menține și oferi și celorlalți o bucată din patrimoniul cultural și istoric al acestei zone”.

Totuși, chiar și în aceste condiții, reprezentanții asociației anunță că proiectul va merge mai departe și se vor căuta soluții pentru a cumpăra locomotiva. ”Cu sau fără aburoasă lângă noi, proiectul merge mai departe. Ne concentram pe reabilitarea infrastructurii feroviare și promovarea turistică a zonei, iar când vremea va veni, o vom invita din nou pe aburoasă la lucru. Cel mai probabil în perioada următoare locomotiva va fi scoasă la licitație de către proprietarul aflat în faliment (Societatea Feroviară de Turism, SFT) iar atunci vom găsi resursele necesare pentru achizitionarea acesteia”, au mai completat reprezentanții Asciației, prin intermediul unui mesaj postat pe o rețea de socializare.

Scopul Asociației Mocănița Transilvaniei este dezvoltarea zonei printr-un proiect autentic care să pună în valoare un adevărat monument istoric reprezentat de o cale ferată și un traseu spectaculos de mocăniță construit acum mai bine de 100 de ani.

Este vorba despre tronsonul de cale ferata îngustă între Teaca (județul Bistrița-Năsăud) și Râciu (județul Mureș), în lungime de circa 35 de km, pe care asociația l-a preluat în administrare de la Statul Român și pentru care luptă să-l readucă la viață.

FOTO: Facebook – Mocănița Transilvaniei