La 30 de ani de la Revoluție, la Bistrița va fi organizat un marș comemorativ

La 30 de ani de la Revoluția din 1989, Asociația Bistrița Civică va organiza un marș comemorativ, acesta fiind programat pentru data de 22 decembrie. 

Comemorăm 30 de ani de la marșul și demonstrația bistrițenilor împotriva dictaturii comuniste. Invităm bistrițenii să aducem omagiul nostru tuturor eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și a celor care au contribuit la înlăturarea dictaturii comuniste. Pornim în marș de la Fabrica Mecanică și parcurgem traseul pe care bistrițenii l-au urmat în 22 Decembrie 1989 pentru a se solidariza cu revoluționarii de la Timișoara, București, Cluj, Sibiu, Brașov”, spun organizatorii marșului.

Marșul se va desfășura pe traseul: strada Industriei, strada Tărpiului, Drumul Cetății, Drumul Sigmirului, strada Libertății, Bulevardul Independenței, strada Gheorghe Șincai, Piața Centrală, strada Liviu Rebreanu, Bulevardul General Grigore Bălan, strada Năsăudului, strada Andrei Mureșanu, Bulevardul Decebal, strada Ursului, Bulevardul Republicii, Piața Petru Rareș.

Evenimentul este programat pentru data de 22 decembrie, începând cu ora 08:00.

2 comments

  1. Balan Marius-ecologist PV

    Bine si normal ai grait EMIL. Da vi si tu la comemorare ?

  2. Motto:
    „O naţiune care nu-şi respectă trecutul şi obiceiurile creştine, un popor care-şi pierde credinţa şi nu cultivă iubirea faţă de moşie şi strămoşii săi, este un popor condamnat la pieire.”
    (Nicolae Iorga)
    In decembrie 2018, troița închinată eroilor Revoluției din decembrie 1989, a fost si ea mutată din Piața Petru Rareș în Cimitirul Municipal. Prefectul Ovidiu Frenț a spus atunci că „Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță și de aceea s-a decis amplasarea ei lângă Cimitirul Eroilor”. De remarcat acel limbaj de lemn “s-a decis” care ascunde si o doza de lasitate, de parca acel decident nu ar avea un nume si prenume. In plus este vorba si de ignoranta, dat fiind faptul ca prin definitie, troita este un monument din piatra sau lemn in forma de cruce inchinat divinitatii in semn de recunostinta pentru implinirea unui deziderat major. Prin urmare troita reprezinta unitatea celor trei ipostaze ale divinitatii : Tatal, Fiul si Duhul Sfant, fiind asezata de regula in locuri legate de un eveniment sau la rascruce de drumuri. Prin urmare , afirmatia prefectului că Piața Petru Rareș nu era un loc potrivit pentru troiță este total gresita. Dimpotriva, ea marcheaza locul unde a avut loc evenimentul Revolutiei Romane din 1989 la Bistrita, simbolizand in mod figurativ si o rascruce de drumuri, marcand momentul cand Romania a parasit “drumul comunismului” , inscriindu-se definitiv pe “drumul democratiei”.
    Pe de altă parte in Piata Petru Rares din Bistrita, kitchiul e la el acasă, aici fiind amplasate fara nici o noimă o serie de obiecte de for public ce nu au nici o legătură cu istoria locului. Culmea este ca tocmai „Troita Revolutiei” care este singurul monument care are legatura cu un eveniment concret din Piata Petru Rares din Bistrita, a fost mutata total aiurea in cimitirul de pe strada Tarpiului, starnind o reactie de indignare din partea bistritenilor. Ei solicita ca troita sa fie adusa inapoi, dat fiind faptul ca Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care au protestat în decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială. Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca Piata Revolutiei.
    Prin urmare, troita nu este un monument funerar si ea trebuie readusa in locul sau din fata prefecturii, cu atat mai mult cu cat in acest an se implinesc 30 de ani de la Revolutia Romana din Decembrie 1989.