”La Bistrița a fost făcut un studiu de inundabilitate. Nimeni nu mai ține cont de el!”

 

Într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, prefectul județului, Ovidiu Victor Frenț, a prezentat o situație privind inundațiile cauzate de fenomenele meteorologice nefavorabile din ultima perioadă.

Potrivit datelor provizorii, peste 5.000 de hectare de teren agricol au fost acoperite cu apă și, totodată, 600 de gospodării au fost inundate.

Specialiștii evaluează în continuare pagubele provocate de precipitațiile abundente.

Canalele de desecare au un rol important și poartă o parte din vină pentru aceste inundații, este de părere șeful Agenției de Îmbunătățiri Funciare Bistrița, Constantin Brașoveanu.

În plus, acesta a precizat că la nivelul municipiului Bistrița, în urmă cu câțiva ani, a fost realizat un studiu de inundabilitate, de care nimeni nu a mai ținut cont în momentul în care au fost eliberate autorizațiile de construcție.

”Problema e cu Bistrița, care e ca o covată. Foarte multe văi vin de peste tot în Bistrița. O parte sunt ale Apelor Române, dar o parte sunt ale nimănui. La minister ni s-a spus că nu vor mai da bani pentru reparații la lucrările din intravilanul localităților. Soluția ar fi ca, prin hotărâre de Guvern, se pot lua acele lucrări care fac parte din intravilanul localităților. De exemplu, la Bistrița, deja le-am făcut adresă: trebuie preluate, luată vale cu vale și pusă la punct, decolmatată, betonată. Ar trebui renunțat, după părerea mea, la mega proiecte și luat și puse toate văile la punct. La Apele Române e Valea Ghinzii și a Jelnei. Restul văilor sunt ale nimănui. S-a făcut un studiu de inundabilitate când primar era Vasile Moldovan. Nimeni nu mai ține cont de el”, a afirmat Constantin Brașoveanu.

Șeful Agenției de Îmbunătățiri Funciare Bistrița este de părere că Primăria Bistrița ar trebui să le spună oamenilor când construiesc în zonele respective că e posibil să iasă apa afară.

”Eu, unde am dat aviz, am scris în aviz zonele inundabile și le-am spus că vor construi pe responsabilitatea lor. Sunt necesare și reabilitările lucrărilor de irigații, dar eu le-am spus celor de la Ministerul Agriculturii că trebuie un plan și pentru lucrări de desecare pentru că noi, în Transilvania, nu avem irigații. Și fermierii din Transilvania plătesc taxe și trebuie puse la punct și alte lucrări decât cele de irigații. Apoi, noi stăm foarte rău cu oamenii. Eu am un om. Nu poți face cu un om lucrări la jumătate de județ. Vreau să modificăm legea care guvernează activitatea noastră să facem ca, pe fiecare amenajare, să fie 10-15 muncitori care să cosească de 2-3 ori pe an canalele că altfel e ca la Budești. Faci investiție de un milion de euro, dar, dacă doi ani nu cosim canalele, e ca și cum nu am făcut nimic”, a afirmat șeful Agenției de Îmbunătățiri Funciare Bistrița.

Constantin Brașoveanu a mai anunțat că probleme au mai fost înregistrate și pe raza comunelor Dumitra, Nimigea, Lechința și Budacu de Jos.